Overslaan en naar de inhoud gaan

Facebook test nieuwe virtualreality-app voor werken op afstand

Facebook lanceert een VR-app waarmee gebruikers met een headset en een eigen avatar vergaderingen virtueel bijwonen.
Zuckerberg presenteert VR-brillen Oculus
© Oculus
Oculus

In de app werken gebruikers samen in een zogenoemde metaverse: een gedeelde virtuele ruimte waar realiteit wordt gecombineerd met de virtuele wereld. Met een headset Oculus Rift Quest 2, die werknemers van het bedrijf krijgen, wonen werknemers als avatar van zichzelf een vergadering bij. Tijdens vergaderingen kunnen deelnemers op deze manier brainstormen, aan documenten werken, ideeën op Whiteboards verwerken, socializen, updates krijgen van het team of zoals Facebook aangeeft 'betere conversaties hebben met een meer natuurlijke flow.'

Ook komt er in de app een aantal nieuwe technieken samen, zoals de mixed-reality desk, toestenbord-tracking, hand-tracking, externe desktop streaming, gedeelde audio en de nieuwe Oculus avatars, waarmee ze een nieuwe productiviteits-ervaring creëren, aldus Facebook. In de VR kunnen tot zestien personen samen zijn en gecombineerd met videovergaderingen kunnen tot 50 personen deelnemen.

Zakelijke draai

De nieuwe app, genaamd de Horizon Workrooms app, komt op het moment dat het coronavirus in Amerika weer aan terrein wint. Veel bedrijven kiezen er opnieuw voor om personeel blijvend thuis te laten werken. Volgens ZDNet wil Facebook met Workrooms een zakelijke draai geven aan de virtuele en gemende realiteit. Het bedrijf investeerde volgens het ANP al flink in virtual reality (VR) en in augmented reality (AR) om de echte wereld met de virtuele wereld te vermengen.

Facebook ziet de test als een vroege stap in de richting van het bouwen van een futuristische "metaverse" die topman Mark Zuckerberg in de afgelopen weken aanprees. Het zou volgens Zuckerberg de opvolger zijn van het mobiele internet. Om die wereld te creëren ontwikkelde Facebook al de Oculus VR-headsets, AR-brillen en technologieën voor smartwatches.

Facebook zelf werkt al met de Horizon Workrooms-app en volgens hen 'is het een van de beste manieren om samen te werken als je niet fysiek bij elkaar kunt zijn.' Inmiddels is de bètaversie van de app sinds gisteren gratis beschikbaar voor iedereen die toegang heeft tot de Oculus Quest 2. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in