Overslaan en naar de inhoud gaan

Facebook knijpt privacykiezende WhatsApp-gebruikers af

Gebruikers van Facebooks chat-app WhatsApp dreigen niet langer hun accounts te verliezen als ze weigeren hun data te delen met Facebook. Daarmee komt het social network terug op een eerder besluit. Toch draait het bedrijf van Mark Zuckerberg de duimschroeven aan bij WhatsApp-gebruikers: afwijzen van het nieuwe privacybeleid leidt tot afknijpen van functionaliteit.
facebook whatsapp

WhatsApp schotelt gebruikers sinds begin dit jaar een nieuwe update voor wat betreft het privacybeleid voor de veelgebruikte app. Daarin maakt Facebook een ommekeer: waar gebruikers er eerst nog voor konden kiezen om hun accountinformatie níet te delen met de eigenaar, daar worden ze nu onder druk gezet om toch data te delen.

Gebeurt geleidelijk aan

De Facebook-dochter verklaart dat het niet de accounts zal wissen of deactiveren van gebruikers die niet akkoord gaan met het nieuwe privacybeleid, wat datadeling met Facebook vereist. Wel gaat WhatsApp de communicatiemogelijkheden van zulke 'weigeraars' inperken, meldt Bleeping Computer. Dit gaat geleidelijk aan gebeuren en beperkt het nut van de app.

Zo verliezen gebruikers bijvoorbeeld toegang tot hun chat-lijst, maar kunnen ze nog wel inkomende telefoon- en videogesprekken aannemen. Als gebruikers notificaties aan hebben staan, kunnen ze meldingen van binnenkomende berichten aantikken om dan die berichten te lezen en te beantwoorden. Hetzelfde geldt voor terugbellen voor een gemiste telefoon- of video-oproep.

Effectief uitgeschakeld?

Na enkele weken van bovenstaande beperkte functionaliteit wordt het gebruik van WhatsApp verder aan banden gelegd. Zo kunnen gebruikers dan geen binnenkomende gesprekken of notificaties ontvangen. En WhatsApp zal stoppen met het doorgeven van berichten en oproepen naar de smartphone(s) van gebruikers, geeft Facebook aan in een FAQ over de privacy-update. In de tussentijd blijven gebruikers herinneringen over het nieuwe privacybeleid ontvangen.

Dat nieuwe beleid voor de privacy van WhatsApp-gebruikers gaat op 15 mei in, en geeft de app permissie om data van gebruikers te delen met Facebook. Het gaat daarbij om zowel het moederbedrijf zelf als ook om andere dochterbedrijven en onderdelen. Dit omvat betalingssysteem Facebook Payments, de omstreden VPN-app Onavo, R&D-tak Facebook Technologies (waar onder meer VR-bril Oculus onder valt) en social monitoringtool CrowdTangle.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in