Beheer

Datamanagement
Facebook gebruikt 2FA-telefoonnummers voor advertenties

Facebook gebruikt 2FA-telefoonnummers voor advertenties

Gebruik tegengaan kan alleen door telefoonnummer niet voor SMS-authenticatie te gebruiken.

© CC0 Pixabay geralt
28 september 2018

Gebruik tegengaan kan alleen door telefoonnummer niet voor SMS-authenticatie te gebruiken.

Telefoonnummers die door een Facebookgebruiker zijn ingesteld om via 2-factorauthenticatie in te loggen worden gebruikt om advertenties te tonen. Dat bevestigt het bedrijf aan Techcrunch nadat Gizmodo het nieuws naar buiten bracht.

De nieuwswebsite Gizmodo beschrijft hoe een advertentie wordt getoond aan een Amerikaanse hoogleraar na het targetten op een telefoonnummer, terwijl deze hoogleraar nooit toestemming heeft om het telefoonnummer voor advertentiedoeleinden te gebruiken.

Het is niet nieuw dat Facebook schimmig met persoonlijke informatie omgaat, maar tot nu toe ontkende het bedrijf de gegevens voor andere doeleinden te gebruiken dan waar ze initieel voor waren bedoeld. Sterker nog, een paar maanden geleden ontvingen verschillende gebruikers op hun telefoon advententiesms’jes. Daarvan zei het techbedrijf toen dat het een bug was.

Verwijderen

In een reactie aan Techcrunch schrijft een woordvoerder van Facebook dat het bedrijf de informatie die mensen verstrekken, gebruikt om de gebruiker een betere ervaring te geven. Ook een betere ervaring als het gaat om advertenties. “We zijn duidelijk hoe we de informatie die we vergaren gebruiken, ook de informatie de mensen uploaden en toevoegen aan hun eigen account. Je kunt deze contactinformatie altijd beheren en verwijderen.” Gebruikers kunnen zich uitschrijven voor deze advertenties op basis van hun telefoonnummer door geen 2-factorauthenticatie met sms te gebruiken, aldus Techcrunch.

Tweetrapsauthenticatie SMS is ook omstreden om veiligheidsredenen. Begin augustus bleek dat een hacker toegang had gekregen tot de systemen van discussiewebsite Reddit door het onderscheppen van SMS die voor 2-factorauthenticatie was verkregen.

Veilig inloggen met SMS-authenticatie?

Hoewel slechts een klein deel van de gebruikers inlogt via 2-factor authenticatie, staat de meest gebruikte variant – die met extra authenticatie via SMS – ook ter discussie. AG Connect beantwoordde eerder al zes vragen over inloggen met SMS-authenticatie?

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.