Loopbaan

Branche
Willow Campus - Artist impression

Facebook gaat woningkrapte te lijf

De woningmarkt in en rond San Francisco is oververhit. Facebook gaat daarom huizen bouwen.

© Facebook
11 juli 2017

De woningmarkt in en rond San Francisco is oververhit. Facebook gaat daarom huizen bouwen.

Het is weer eens wat anders voor een bedrijf dat werkt aan online communities: de bouw van een woonwijk. Facebook wil daarmee iets doen aan de woningkrapte in Silicon Valley.

Helemaal van harte gaat het niet. Facebook stapt naar eigen zeggen in de bouwmarkt omdat de regionale overheden falen. Maar de hoge nood maakt het voor Facebook kennelijk noodzakelijk. Huurprijzen in de regio zijn sinds 2011 verdubbeld. En de gemiddelde woningprijs ligt zo ronde 900.000 dollar, anno 2017.

Het succes van bedrijven als Facebook en ook Google is daar natuurlijk mede debet aan. Ze hebben een sterk aanzuigende werking op IT'ers en ze betalen goed voor toptalent. Dat leidt ook tot spanningen met de lokale bevolking, die zich steeds vaker verdrongen ziet door die nieuwkomers met hun goudgerande arbeidsvoorwaarden.

Tegenover zijn hoofdkantoor in Menlo Park gaat Facebook n u een wijk bouwen met 1500 appartementen, en daarnaast winkels, kantoren, parken en een dorpsplein. Willow Campus gaat de wijk heten. Wat de appartementen gaan kosten is nog onduidelijk; maar er zullen in ieder geval 200 woningen beschikbaar komen waarvan de prijs lager dan marktconform is. En Willow Campus is niet voorbehouden aan Facebook-medewerkers. Ook niet-werknemers zullen er een huis kunnen kopen.

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.