Overslaan en naar de inhoud gaan

Facebook gaat nat met nieuwsalgoritme

Afgelopen vrijdag ontsloeg Facebook alle menselijke redacteuren die zich bemoeiden met de inhoud van de Trending-sectie. Voortaan selecteren Facebooks algoritmes het wetenswaardige nieuws zelf. Software-ingenieurs zouden wel een eindtoets doen, maar actief ingrijpen in de nieuwsstroom - zoals het redactieteam naar eigen zeggen deed - behoorde daarmee tot het verleden.
Facebook ranking

Binnen 72 uur maakten die algoritmes al een vreselijke uitglijder. Bij de naam Megan Kelly was urenlang als 'breaking news' het verhaal te zien dat haar werkgever, de conservatieve nieuwszender Fox News, 'verrader' Megan Kelly had ontslagen omdat ze een medestander van Hillary Clinton zou zijn. Dat verhaal raakte kant noch wal - iets wat zelfs een algoritme aan het woordgebruik in de kop en het gebrek aan bronnen had moeten herkennen.

Door menselijke inmenging uit te bannen, ontloopt Facebook potentiële verwijten van inmenging in de nieuwsselectie. Maar het zal toch nog wel wat werk in zijn algoritmes moeten steken, wil het zijn geloofwaardigheid niet verliezen door dit soort uitglijders. Wellicht handig om in de tussentijd toch maar weer wat mensen mee te laten lezen?

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in