Innovatie & Strategie

Netwerken
wifi

'Facebook-drone' levert 20 Gbps internet

Facebook heeft met succes snelle overdrachtstechnologie getest.

11 november 2016

Facebook heeft met succes snelle overdrachtstechnologie getest.

Onderzoekers van Facebook hebben even ten noorden van Los Angeles de techniek getest waarmee het bedrijf via drones internetdekking wil brengen in dunbevolkte gebieden.

De test bestond nu nog uit een 'aardse' verbinding tussen torens die stonden opgesteld in Malibu en Woodland Hills, een afstand van ongeveer 13 kilometer, legt Abhishek Tiwari van het Facebook Connectivity-team uit in een blog. Maar een vergelijkbare opstelling wil het bedrijf gaan hangen onder drones, die boven afgelegen gebieden vliegen en daar draadloze internetverbindingen moeten gaan verzorgen.

De masten waren voorzien van een 60 cm schotelantenne die de uplink moet verzorgen naar de drones. Voor de 20 Gbps-verbinding werden frequenties in de 60 en 90 GHz gebruikt. Dergelijke hoge frequenties kunnen makkelijk hoge bandbreedtes faciliteren, maar hebben wel veel meer last van obstakels tussen de zender- en ontvanger dan frequenties in een lagere spectrumband.

Technologie nog lang niet toereikend

Voor de experimenten bouwden de Facebook-onderzoekers veel apparatuur zelf. Een probleem is wel dat om de hoge bandbreedte te bereiken er hoge eisen worden gesteld aan de uitlijning tussen de antennes. In dit geval moest de afwijking binnen 0,07 graden blijven. Dat is best lastig te bewerkstelligen tussen een grondstation en een vliegende drone of - nog ingewikkelder - tussen twee drones in een mesh-netwerk.

Een ander probleem is de afstand. Hoewel 13 kilometer een heel eind lijkt voor zo'n draadloze verbinding met hoge bandbreedte, wil Facebook de drones laten vliegen op een hoogte van 18 tot 27 kilometer hoogte. Omdat de drones doorgaans niet direct boven het grondstation vliegen, is de afstand die moet worden overbrugd nog veel langer. Facebook streeft naar een overdracht over een afstand van 30 tot 50 kilometer. Ook wil het bedrijf de overdracht nog verder opvoeren naar 30 Gbps.

Facebook heeft voldoende vertrouwen in de ontwikkeling

Toch zien de onderzoekers de ontwikkeling met vertrouwen tegemoet. Ze starten nu met het testen van grond-lucht verbindingen door een tweemotorig vliegtuigje met zo'n speciale antenne de lucht in te sturen. Die zal in eerste instantie de verbinding testen op een hoogte van circa 6 kilometer. Ook verwachten ze volgend jaar al in staat te zijn de verbindingssnelheid op te krikken naar 40 Gbps.

Ondertussen werkt het bedrijf in een apart project aan de ontwikkeling van de speciale drones die uiteindelijk de antennes in de lucht moeten gaan houden. In juni voltooide de Aquila-drone zijn eerste vlucht succesvol boven de woestijn in Arizona. De drone heeft een spanwijdte van ruim 42 meter, net iets meer dan die van een Boeing 737. De aquila weegt echter maar zo'n 450 kilo, ongeveer de helft van een kleine auto.

 
 
Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
Lowlander 11 november 2016 19:04

Hoezo een zeer oppertunistische video.
"...Building drones is more feasible then covering the world with signal towers..."
Pffff, eerst is het doel voor dunbevolkte gebieden, dan gebruikt men de term "covering the world".....

Klant : Hallo, ik wil graag een internet abbo afsluiten
Helpdesk : Ja, dat kan. Dat kost dan $3000,00 per maand

Klant : Hallo, ik geen internet verbinding meer
Helpdesk : Klopt, de drone(s) is(zijn) even geland en moet zijn accu's opladen. Probeert u het later nog maar een keertje (mmmm, meer gehoord)

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.