Overslaan en naar de inhoud gaan

EZ overlegt met telecomsector over aanpak SMS-spoofing

Het ministerie van Economische Zaken is met telecomproviders in gesprek of zij een rol kunnen spelen bij de aanpak van phishing via SMS. Oplichters maken in dat soort gevallen vaak gebruik van spoofing, waardoor het lijkt alsof de bank de afzender is van de SMS.
Mobiele telefoon
© Unsplash
Unsplash

Het ministerie van Economische Zaken laat aan RTL Nieuws weten dat phishing via SMS een groeiend probleem is en wil daarom de telecomwet aanpassen. Hoewel die wet sinds drie jaar spoofing verbiedt, is het voor de Autoriteit Consument en Markt (ACM) nu lastig om te handhaven. De toezichthouder kan onder de wet nu wel de voor fraude gebruikte telefoonnummers achterhalen, maar niet de oplichter die een onterechte afzender gebruikt. Daartoe moet de wet worden gewijzigd. Het kan nog even duren voordat de wet wordt aangepast. Eerst wordt onderzocht op welke manier een aanpassing noodzakelijk is.

Telecomsector

Om spoofing tegen te gaan, wordt momenteel wel al gesproken met telecomproviders om concrete maatregelen te nemen. Dat kan bijvoorbeeld doordat een telecomprovider het telefoonnummer waarvan de sms wordt verstuurd controleert. Een woordvoerder van EZ laat aan RTL Nieuws weten dat de telecomsector zelf heeft al aangegeven hierin een actieve rol te kunnen en willen spelen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in