Innovatie & Strategie

Software-ontwikkeling
Windows 8 laptop

Expert maakt gehakt van Windows 8 na bruikbaarheidstest

© Microsoft
21 november 2012
Jammer. Dat is in één woord de conclusie van Jakob Nielsen - één van de goeroe's op het gebied van bruikbaarheid van software - na een test van Windows 8 door 12 ervaren en onervaren gebruikers.

'Microsoft heeft zijn bestaande klantenbasis onder de bus gegooid door een besturingssysteem te ontwikkelen dat krachtige pc-commando's verwijdert om beter te werken op kleine apparaten.' En: 'Ik heb mijn hoop gevestigd op Windows 9. Waarschijnlijk zal de aanraakschermversie van Windows 9 "Metro, maar dan goed" zijn, net zoals Windows7 "Vista maar dan goed" was.

Het moge duidelijk zijn. Jakob Nielsen is uitermate kritisch over Microsofts Windows 8, nadat hij getest heeft hoe een twaalftal ervaren en onervaren gebruikers zijn weg zocht in het nieuwe interface. Zijn kritiek begint al bij de keuze voor in feite twee interfaces in één besturingssysteem. Dat leidt voor gebruikers tot cognitieve overbelasting, omdat ze moeten onthouden welk interface ze voor welke functie moeten openen, en omdat die twee interfaces verschillend werken.

'Windows zou Window moeten heten'

De term Windows blijkt in Windows 8 misleidend, constateert Nielsen, omdat Windows 8 niet langer het openen van verschillende vensters ondersteunt. De optie om een tweede venster op een klein deel van het scherm te tonen, kreeg geen van de testers aan de praat. Het product zou beter Microsoft Window kunnen heten, aldus Nielsen.

Een zwak punt in het aanraakinterface is dat niet duidelijk wordt waar je moet klikken om een optie te kiezen. Microsoft brak met de gewoonte om iets dat aanklikbaar is als een druktoetsje weer te geven; het hele scherm oogt vlak, en gebruikers zien daardoor regelmatig mogelijkheden over het hoofd, constateert Nielsen.

Commando's voortdurend zoek

De generieke commando's waarmee Microsoft Windows 8 verrijkt heeft, de zogeheten charms voor functies als zoeken, delen en instellingen, blijken voor gebruikers (nog) niet handig en dus in ieder geval niet intuïtief bruikbaar. Standaard zijn ze namelijk verborgen, waardoor gebruikers vergeten dat ze beschikbaar zijn. Dat is misschien wel handig op mobiele telefoons, maar op tablets is het helemaal niet nodig, en op pc-schermen al helemaal niet, stelt Nielsen. Lastig is ook dat de charms niet zo universeel zijn als de beschikbaarheid suggereert. Niet zelden krijgen gebruikers bijvoorbeeld de mededeling: 'Deze toepassing kan niet doorzocht worden'.

Commando's en gebaren moeilijk aan te leren

Ook op andere punten is het aanraakinterface onhandig in elkaar gestoken. Geen van de testers slaagde er bijvoorbeeld in om de naam van de stad te veranderen in de weer-app, simpelweg omdat daarvoor een ingewikkeld gebaar nodig is. Ook het feit dat commando's vaak verborgen zijn, en op verschillende pagina's tot verschillende resultaten kunnen leiden, brengt gebruikers in verwarring. En Windows 8 introduceert een aantal ingewikkelde gebaren die je makkelijk verkeerd kunt uitvoeren. Als het niet werkt, krijgt de gebruiker geen feedback, wat het aanleren van de juiste gebaren bemoeilijkt. En zelfs als ze het interface langer gebruiken, leggen deze ontwerpbeslissingen een onnodig beslag op het geheugen van de gebruikers, vindt Nielsen.

Jakob Nielsen heeft zijn bevindingen gepubliceerd op zijn website Use IT.

 

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.