Overslaan en naar de inhoud gaan

Even je muis over een link bewegen en je bent besmet

Malwaremakers hebben een nieuwe besmettingsmethode ontdekt: met je muis bewegen over een kwaadaardige hyperlink of plaatje in een PowerPoint-presentatie is genoeg om malware te downloaden.
© CC0 Pixabay
CC0 Pixabay

Beveiliger Trend Micro heeft de ‘mouseover-techniek’ gevonden bij een trojan -downloader die gebruikt wordt in een spamcampagne die gericht is op bedrijven in Nederland, Polen, Groot-Brittannië en Zweden. De downloader zet een versie van de bank-trojan OTLARD neer, ook wel bekend als GootKit.

OTLARD wordt al sinds 2012 gebruikt en richt zich vooral op diefstal van persoonlijke gegevens voor elektronisch bankieren. Trend Micro benadrukt dat het gevaar van deze nieuwe besmettingsmethode ligt in het onbekende ervan. “Het toont geen van de gebruikelijke indicatoren van een besmet document”, laat het bedrijf weten. Tot nu toe kon het geen kwaad om met je muis over een link te bewegen, als je er maar niet op klikte.

PowerPoint

De malware wordt gestuurd in een e-mail die eruit ziet als een aankooporder of een rekening. Hij bevat een kwaadaardige PowerPoint Open XML Slide Show (PPSX), of een PowerPoint Show (PPS)-bestand. Deze twee types bestanden verschillen van de gebruikelijke PowerPoint-presentatiebestanden PPT en PPTX doordat ze onmiddellijk openen in een presentatie.

Als hij geopend is, moet de gebruiker alleen nog even met zijn muis over een kwaadaardige link schuiven om tot een besmetting te komen.

Trend Micro verwacht dat de ‘mouseover-techniek’ ook in andere Office-documenten toegepast zal worden. In Microsoft PowerPoint Online of "Web mode" in Office 365 werkt de techniek niet omdat die daarvoor de benodigde functionaliteit niet hebben

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in