Overslaan en naar de inhoud gaan

EUV-machines trekken de kar voor ASML

Chipmachinemaker ASML heeft het eerste kwartaal van het jaar afgesloten met een omzet van 2,2 miljard euro. Vooral met de leveringen van zogenoemde EUV-machines presteerde het bedrijf volgens topman Peter Wennink iets beter dan voorzien.
Peter Wennink
© ASML
ASML

EUV-chipmachines kosten meer dan 100 miljoen euro per stuk kosten en zijn zo groot als een bus. Ze maken chips die nog kleiner en krachtiger zijn. ASML stak de nodige euro's in de ontwikkeling van de techniek en plukt daar nu de vruchten van.

Analisten hielden in doorsnee rekening met een omzet van 2,1 miljard euro, hetgeen een daling met 8 procent op jaarbasis zou betekenen. De winst van ASML kwam uit op 355 miljoen euro. Dat was minder dan de 540 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2018, maar meer dan verwacht. Volgens Wennink bleken met name zogenoemde DUV-machines winstgevender dan voorzien. De brutomarge kwam uit op 41,6 procent.

ASML houdt vast aan zijn doelstelling voor dit jaar, waarbij wordt gerekend op een groeiversnelling. De omzet in het tweede kwartaal komt naar verwachting uit op 2,5 miljard euro tot 2,6 miljard euro. Qua winstmarge rekent ASML in het lopende kwartaal op 41 procent tot 42 procent. Verder rekent ASML er op dat de kosten voor onderzoek en ontwikkeling op 485 miljoen euro uitkomen. Aan marketing en algemene bedrijfskosten is ASML naar verwachting 125 miljoen euro kwijt.

Link met staatsspionage ontbreekt

De chipmachinemaker stond recent in de aandacht door berichten over spionage door China. Die werden door ASML krachtig tegengesproken. Wennink stoorde zich aan politici die direct van staatsspionage spraken.

ASML verklaarde wel te zijn beroofd van gepatenteerde informatie door een handvol medewerkers. Maar van een nationale samenzwering zou geen sprake zijn. ASML benadrukte ook al dat de kwestie geen invloed zal hebben op toekomstige deals van het bedrijf in China.

Update:

ASML-topman Wennink verwijst omfloerst naar Samsung als partij achter de diefstal bij het Nederlandse bedrijf. De Zuid-Koreaanse elektronicaproducent zou zowel profiteur als instigator zijn, maar weer niet de daadwerkelijke dief. Wennink spreekt in de media van "Onze grootste Koreaanse klant" als opdrachtgever van de bedrijfsspionage, die is gepleegd door het bedrijf Xtal. Die klant zou de spionnen hebben 'geënthousiasmeerd' hebben om ASML's software te stelen en daarmee een eigen bedrijf te starten.

De bij ASML gestolen producten zijn gebruikt "voor het leveren van diensten aan onze grootste Koreaanse klant", zegt Wennink tegen de NOS. Samsung was een eerste klant van de bewuste software, die later dus is gestolen door data doorspelende ASML-medewerkers in Silicon Valley. Volgens de ASML-topman is het bedrijf na stevige gesprekken over de datadiefstal weer terug bij ASML als klant voor deze software, meldt het AD. Met de software zijn ASML's chipmachines in te stellen voor optimale productie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in