Innovatie & Strategie

Branche
iTunes

Europese muziekstreamers klagen bij EC over Apple

Spotify en Deezer beschuldigen Apple en Amazon van machtsmisbruik. Zij vragen de EC om hulp.

© Apple
14 december 2017

Spotify en Deezer beschuldigen Apple en Amazon van machtsmisbruik. Zij vragen de EC om hulp.

Platformaanbieders Apple en Amazon benadelen concurrenten op app- en mediagebied, klagen Europese muziekstreamers Spotify en Deezer nu bij de Europese Commissie (EC). In een brief aan EC-president Jean-Claude Juncker vragen zij om maatregelen voor een gelijk speelveld.

De Europese muziekstreamers hebben zich vorige maand al verenigd om te lobbyen voor hun belangen. Deze alliantie, Digital Music Europe (DME), moet naar eigen zeggen het succes van de Europese digitale muziekindustrie etaleren en promoten. Daarbij mikt de DME niet alleen op de eigen industrie en aandacht via de media, maar wil het ook beleidsmakers 'van dienst zijn'.

Percentage afromen

Dit beoogde lobbywerk is nu concreet begonnen met een klacht die Spotify's mede-oprichter Daniel Ek en Deezer-CEO Hans-Holger Albrecht hebben ingediend bij de EC, meldt de Financial Times. De twee topmannen roepen de Commissie op om het machtsmisbruik van Amerikaanse giganten Apple en Amazon in te perken. Die bedrijven rekenen namelijk een percentage van de inkomsten van app-makers, maar bieden zelf ook concurrerende diensten.

Apple biedt al de eigen muziekdienst Apple Music, die een tegenhanger is van Spotifcy. Verder heeft de iPhone-maker nu net muziekherkennings-app Shazam overgenomen, wat meer concurrentie op digitaal mediagebied brengt. Volgens de Europese muziekstreamers komt dit neer op scheve concurrentie, wat app-makers en indirect ook Europese consumenten benadeelt.

EC-regulering

Daarnaast zouden de grote platformaanbieders ook geen volledige gebruikersdata delen met externe partijen zoals Spotify en Deezer. Ook dit geeft Apple en Amazon voordeel op hun eigen platformen, aldus de klagende bedrijven. Zij hopen dat de Europese Commissie dit machtsmisbruik van de 'poortwachters' aanpakt.

De EC werkt al aan nieuwe regulering voor hoe grote tech-bedrijven omgaan met app-developers en winkeliers die afhankelijk zijn van hun platformen. Google is hierbij al 'voor gegaan': de Amerikaanse zoekreus is door mededingingscommissaris Margrethe Vestager al op de vingers getikt voor het voortrekken van de eigen shopping-dienst. Daarbij is een recordboete van 2,42 miljard euro opgelegd.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.