Overslaan en naar de inhoud gaan

Europees parlement volgt voorbeeld Eerste Kamer

Voor een deel van het vergadercircuit zijn de agenda's en stukken in het Europees Parlement voortaan digitaal via een tablet beschikbaar. Alle Europarlementariërs krijgen de komende maanden een tablet die toegang geeft tot die documenten. En er is een ICT-dienstencentrum geopend om de parlementariërs bij het gebruik ervan te helpen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Hert Europees Parlement liet zich bij de digitalisering van het vergadercircuit inspireren door de ervaringen van de Eerste Kamer. Die ging in 2011 als eerste parlement over op een papierarme vergadercultuur: de senatoren werden voorzien van tablets en kregen de parlementaire stukken vanaf dat moment digitaal aangeboden. In september 2013 bracht een delegatie van het Europees parlement een bezoek aan de Eerste Kamer in Den Haag. Volgens de huidige vicevoorzitter ICT van het EP, Adina Ioana Valean, is van dit bezoek een wezenlijke invloed uitgegaan op de manier waarop het Europees Parlement voortaan geïnformeerd gaat worden.

Meer dan alleen besparing

Volgens Geert Jan Hamilton, griffier van de Eerste Kamer, heeft het gebruik van tablets ter ondersteuning van haar plenaire vergaderingen en commissievergaderingen niet alleen voordelen bij de besparing op papierkosten ene distributiekosten daarvan. Al zijn die bij een vermindering van gemiddeld een meter papier per Kamerlid per week aanzienlijk.In totaal leverde dat de afgelopen jaren een besparing van een miljoen euro op, bij een investering van 320.000 euro, zei Hamilton op een conferentie waarop het startschot voor de digitalisering van het Europees Parlement werd gegeven.

Maar naast de besparing is ook de interne efficiency van de Kamer en de kwaliteit van haar websites zijn aanzienlijk verhoogd, aldus Hamilton. Informatie wordt nu grotendeels automatisch naar de Eerste-Kamerwebsite gedistribueerd. De informatie is zo volledig mogelijk en makkelijk toegankelijk door het toevoegen van samenvattingen, het adequaat bijhouden van de actuele stand van zaken en het toekennen van metadata zoals trefwoorden. De senatoren hebben nu altijd en overal de beschikking over een compleet vergaderarchief. En dat draagt ook bij aan de transparantie van de politieke besluitvorming, doordat het vrijwel geheel openbaar is. Geïnteresseerde burgers en stakeholders kunnen de ontwikkelingen in de verschillende wetgevingsdossiers (nationaal en Europees) die in de Eerste Kamer aan de orde zijn op de voet volgen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in