EU

EU zet adminstratief systeem douane in ijskast

© Shutterstock
23 februari 2009
De invoering van het nieuwe administratieve systeem voor de douane, dat op 1 juli aanstaande in werking had zullen treden, is uitgesteld. Ondernemers hebben dus meer tijd om te bedenken hoe zij hun douanegegevens elektronisch gaan aanleveren.

Het gaat om twee grote automatiseringssystemen, te weten het Export Control System (ECS) en het Import Control System (ICS). De Europese Commissie heeft het bedrijfsleven uitstel verleend voor de plicht om van ICS gebruik te moeten maken.

Omdat veel Europese lidstaten hun automatiseringssystemen nog niet op orde hebben voor het ICS is de meldingsplicht voor dit systeem uitgesteld tot 1 januari 2011. Volgens verladersorganisatie EVO zou het uitstel ook moeten gelden voor de goederen die de EU verlaten. EVO had vorig jaar al een verzoek van die strekking ingediend.

Wel is de EVO te spreken over het feit dat het Nederlandse bedrijfsleven gebruik mag maken van uitzonderingsmogelijkheden in de Europese wetgeving. Hierdoor kunnen 500 grote Nederlandse bedrijven nog tot 1 januari 20011 hun gegevens maandelijks (achteraf) aanleveren op basis van hun eigen voorraadadministratie.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.