Overslaan en naar de inhoud gaan

EU verdenkt Qualcomm van machtsmisbruik

De Europese Commissie opent twee onderzoeken naar machtsmisbruik bij Qualcomm. Europa gaat er van uit dat de Amerikaanse chipbakker zijn concurrenten unfair behandelt.
Qualcomm Centriq wafer en chip
© Qualcomm
Qualcomm

De Commissie gaat na of Qualcomm sommige van zijn chipsets verkoopt voor dumpprijzen, en in welke mate het technologiebedrijf kortingen toekent aan zijn bepaalde klanten. Beide praktijken bemoeilijken de concurrentie in de sector.

"We lanceren deze onderzoeken omdat we er zeker van willen zijn dat leveranciers van hi tech-materiaal elkaar kunnen beconcurreren met specs in plaats van met prijsafspraken", verklaart Eurocommissaris Margrethe Vestager voor mededinging. "Het aantal burgers dat een smartphone of een tablet gebruikt, is enorm. We willen er zeker van zijn dat die mensen waar krijgen voor hun geld."

Niet de eerste keer

In 2009 opende de Europese Commissie al eens een onderzoek naar Qualcomm nadat concurrenten hadden geklaagd over het feit dat het bedrijf veel te hoge royalty's aanrekende voor patenten. En in 2011 diende Icera, een producent van chips voor draadloze toestellen, een officiële klacht met vergelijkbare argumenten.

Qualcomm laat weten teleurgesteld te zijn, maar oppert dat het zijn medewerking zal verlenen aan de Commissie. "De zorgen van Europa zijn ongegrond", klinkt het in een reactie.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in