Overslaan en naar de inhoud gaan

EU: 'Roboticavoorsprong uitbouwen'

Afgesproken is een publiek-private samenwerking (PPS) op te zetten met als doel een groter deel te veroveren van de mondiale roboticamarkt, die in 2010 een omvang van 15,5 miljard euro per jaar had. Europa zou ongeveer een kwart van de mondiale productie van industriële robots voor z'n rekening nemen. Het marktaandeel op het gebied van professionele dienstverlenende robotica zou zelfs 50% belopen.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

Europa's inkomsten uit robotechnologie overtreffen daarmee ruimschootse de lokale vraag, die (opnieuw in 2010) op 3 miljard euro wordt geraamd. Toepassingen op het gebied van redding, beveiliging en professionele reiniging nemen het grootste deel van de markt voor hun rekening. In 2020 kan dienstverlenende robotica een marktvolume van meer dan 100 miljard euro per jaar bereiken, denkt de EC.

3 miljoen banen

"Wereldwijd worden omstreeks miljoen industriële robots gebruikt en daardoor worden er drie miljoen banen gecreëerd of behouden" meldt de EC in een toelichtend persbericht. De afgelopen vijf jaar besteedde de Europese commissie al zo'n 600 miljoen euro aan een dikke 120 onderzoeksprojecten op het gebied van robotica. De projecten betroffen onder meer beeld- en situatieherkenning, kunstmatige zintuigen (computervisie, haptische systemen en dergelijke) en fysiek gedrag als het oppakken van voorwerpen en voortbeweging in ruimten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in