Overslaan en naar de inhoud gaan

EU-mededingingszaak Microsoft nu in eindstrijd

De laatste ronde speelt zich af voor het hoogste Europese rechtshof. Microsoft verdedigt in hoger beroep nog eenmaal zijn standpunt dat het bedrijf te weinig aanwijzingen heeft gekregen om te voldoen aan de Europese wetgeving.
Vlag Europa
© Europa
Europa

De Europese Commissie legde Microsoft een boete op van 899 miljoen euro omdat het niet voldeed aan afspraken die een paar jaar eerder waren gemaakt naar aanleiding van het schenden van de EU-mededingingsregels. Voor dat schenden van de mededingingsregels had Microsoft in 2004 een boete van 497 miljoen euro opgelegd gekregen.

Boete is erg hoog
Microsoft heeft zich fel verzet tegen de boetes. De advocaten bepleiten dat de getroffen regeling niet helder was en bovendien dat de boete exorbitant hoog is. Microsoft is het eerste bedrijf dat een boete kreeg voor schending van de EU-mededingingsregels. Hoewel er daarna vele volgden, is nooit meer zo'n hoge boete opgelegd.

De EU kreeg de afgelopen jaren echter steun van grote IT-bedrijven als Google, IBM, Mozilla Foundation, Nokia en Oracle die tegen Microsoft getuigden. De uitkomst van de rechtszaak is vooral belangrijk voor de jurisprudentie rond de EU-mededingingswetten. Andere bedrijven krijgen meer duidelijkheid omtrent wat wel en niet is toegestaan.

Lange adem
Dinsdag was de eerste zitting. De bijeenkomsten zijn erg kort, de meeste uitwisseling van argumenten gaat op papier. De uitspraak van het hof kan nog maanden op zich laten wachten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in