EU-limiet mobiele data straks wereldwijd van kracht

13 februari 2012
De Europese Unie is van plan de tariefplafonds voor mobiel dataverkeer die nu nog alleen binnen de Europese lidstaten gelden, wereldwijd van kracht te maken.

De nieuwe plannen vormen een onderdeel van de herziening van de vijf jaar geleden vastgestelde limieten. Het voorstel komt in april in stemming bij het Europees Parlement.

Het voorstel krijgt niet overal de handen op elkaar. Zo vinden consumentenorganisaties in verschillende landen de voorgestelde plafondtarieven veel te hoog. Volgens de nieuwe regels mag een telecomaanbieder een klant in het buitenland 20 cent per megabyte rekenen. Een tarief van 10 eurocent is echter veel meer in verhouding met de kostprijs, zegt Bengt Beier van Europeans for Fair Roaming - die 130.000 Europeanen vertegenwoordigt - in The New York Times. Nu ligt dat plafond nog op 50 cent per megabyte.

Volgens Beier heeft de Europese Commissie jarenlang beloofd dat de tarieven zouden dalen naar een niveau dat in de buurt lag van de nationale tarieven, maar daar komt zo niets van terecht.

De maximumtarieven voor een gesprek zouden volgens de nieuwe regels dalen naar 25 cent per minuut per 1 juli en verder naar 15 cent per minuut in 2014. Nu ligt het plafond nog op 35 cent per minuut. De maximale prijs die telecomaanbieders mogen rekenen voor het ontvangen van een gesprek in het buitenland is volgens de nieuwe regels 7 cent per minuut per 1 juli en 5 cent in 2014. Dit tarief ligt nu nog op 11 cent. SMS-en vanuit het buitenland mag vanaf 1 juli nog maximaal 8 cent kosten en 5 cent vanaf 2014.

Wereldwijd moeten de tarieven omlaag

De huidige regels gelden tot nog toe alleen binnen de Europese lidstaten. In het nieuwe voorstel zijn ze echter wereldwijd van kracht. De Europese telecomaanbieders moeten daarom opnieuw om te tafel met buitenlandse netwerkaanbieders om voor het uitwisselen van verkeer lagere tarieven te onderhandelen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.