Overslaan en naar de inhoud gaan

EU en Nederland trekken richtlijn dataopslag nog niet in

De Europese Commissie trekt de regels over het verplicht opslaan van telecomgegevens vooralsnog niet in. Brussel houdt alle opties nog open. En Nederland volgt die lijn Dat bleek in een eerste reactie op het vonnis van het Europees Hof van Justitie dat de richtlijn in strijd is met Europese grondrechten.
bellende vrouw

"De EU zal het vonnis nauwkeurig bestuderen en de impact ervan analyseren", aldus de woordvoerder van Europees commissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse zaken). Wellicht dat er daarna een nieuw wetsvoorstel komt.

Volgens de woordvoerder draait het in het vonnis om de verhouding tussen enerzijds de bescherming van burgers en hun rechten en anderzijds om de strijd tegen terrorisme en criminaliteit.

Nederland volgt Europese voorbeeld

Ook het Nederlandse kabinet gaat de wetgeving over het bewaren van telecomgegevens niet direct intrekken. Eerst gaan we het arrest van het Europese Hof van Justitie bestuderen, zei staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Liesbeth van Tongeren van GroenLinks vroeg de bewindsman deze week al met een intrekkingswet te komen. Volgens haar kon het oordeel van het Hof over de EU-richtlijn over telecomgegevens niet als een verrassing zijn gekomen omdat de advocaat-generaal het Hof eerder ook al zoiets adviseerde. Teeven beloofde ,,tempo te maken'' met de beantwoording. Hij denkt daar ongeveer nog acht weken voor nodig te hebben.

Opslag gegevens schendt grondrechten

Het Hof verklaarde de richtlijn eerder vandaag ongeldig. De verplichte opslag van telecomgegevens is in strijd met Europese grondrechten. De Europese regels schenden volgens het hof bovendien de bescherming van persoonsgegevens.

Volgens de staatssecretaris heeft de uitspraak geen gevolgen voor strafzaken of de werkzaamheden van de veiligheids- en inlichtingendiensten. Hij benadrukte verder dat het wel belangrijk is dat telecomgegevens een "bepaalde tijd'' worden bewaard.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in