Beheer

Zakelijke software
ERP is nog een traditionele markt

ERP is nog een traditionele markt

Een analyse van de Nederlandse markt voor ERP-leveranciers

© Shutterstock
14 oktober 2019

Een analyse van de Nederlandse markt voor ERP-leveranciers

De markt voor ERP-software is nog steeds een traditionele markt. Het merendeel van de ruim 3.200 IT-bedrijven die zich richten op ERP-software of -implementaties werkt nog steeds met traditionele licenties. Dat blijkt uit een analyse van Partner Navigator.

De markt voor ERP-applicaties is een groot aantal jaren gedomineerd door software die op licentiebasis werd afgenomen en vervolgens binnen het bedrijf of de ­organisatie werd geïmplementeerd. Door de komst van software as a service, waar vaak op basis van ­gebruik wordt afgerekend en waar de software niet meer lokaal wordt geïnstalleerd, verandert er ook in dit domein veel. 

Wat ook is veranderd, zijn de branches waarvoor ERP-oplossingen typisch bedoeld zijn. Dat zie je vooral terug in de sectoren waarop de ERP-specialisten zich richten. Naast industrie, transport en handel komen nu zeker ook zorg en zakelijke dienstverlening erbij.  ERP is dus meer en meer een generiek oplossingsgebied aan het worden en niet voorbehouden aan een paar branches of sectoren.

De samenhang van ERP met functies zoals crm en financiële administratie/boekhouding is duidelijk. ERP-oplossingen ­bevatten deze functionaliteiten al vaak. Maar ook business-intelligence­functionaliteiten en documentmanagement zijn inmiddels vaker geziene combinaties van specialisatie bij de zich op ERP-focussende IT-bedrijven. ERP-systemen herbergen ook steeds vaker deze functies. ERP als centrale oplossing te midden van andere functionele oplossingen is dus eerder regel dan ­uitzondering bij de IT-aanbieder.

Over alle branches heen

De logistieke driehoek omvat, zoals te verwachten, belangrijke focusbranches voor IT-bedrijven die zich focussen op ERP. Ook de zorg en zakelijke dienstverlening zijn belangrijke sectoren. ERP-specialisten doen, anders dan andere IT-bedrijven, bijna nooit zaken met het onderwijs.

Focusgebied

Voor 14% van de softwareleveranciers is enterprise resource planning een belangrijke focus. Van de consultants specialiseert 13% zich op dit type software.

 

Belangrijkste markt

Omdat een ERP-systeem vooral interessant is voor middelgrote en grote organisaties, richten bedrijven met die focus zich vooral op de midmarket. ­Daarnaast is ook het midden- en klein­bedrijf een belangrijke focus voor ERP-specialisten.

Nog weinig focus op cloud

Hoewel ERP-specialisten vaker dan het gemiddelde een ­focus op cloud hebben, is een behoorlijk deel van de huidige ERP-oplossingen een traditionele on-premise-oplossing. Er is wel sprake van een opkomst van steeds meer SaaS-oplossingen in dit domein. Dit gaat echter wat trager door de grote hoeveelheid en vaak al langer in gebruik zijnde traditionele ­softwareoplossingen.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.