Beheer

Infrastructuur
Windows XP

Engelse gezondheidszorg nog goeddeels op Windows XP

Niet te geloven, maar Windows XP wil maar niet verdwijnen uit de burelen van de National Health Service.

9 december 2016

Niet te geloven, maar Windows XP wil maar niet verdwijnen uit de burelen van de National Health Service.

De verschillende onderdelen van de Engelse National Health Trust draaien nog grotendeels met pc's onder Windows XP. Het contract met Microsoft voor verlengde ondersteuning liep al bijna 2 jaar geleden af.

De trage voortgang met het vervangen van Windows XP bij de NHS bleek uit een rondvraag van Citrix op basis van de Freedom of Information Act. Dat kreeg daarop een reactie van 42 van de 63 aangeschreven onderdelen van de NHS. 90 procent van de NHS-onderdelen die reageerden, zeiden nog te werken met pc's onder Windows XP.

Dat probleem is niet van vandaag op morgen opgelost. Slechts 14 procent staat op het punt afscheid te nemen van Windows XP: dat segment migreert voor het eind van het jaar. 29 procent denkt ergens in 2017 te migreren. Bijna de helft heeft nog geen concrete vooruitzichten op een migratie naar een modernere Windows-variant.

Het is opmerkelijk dat nog steeds zo'n groot deel van de NHS op Windows XP draait. Microsoft staakte de ondersteuning ervan in april 2014. Op dat moment was de NHS nog 100 procent Windows XP. De Engelse overheid sloot destijds met Microsoft een contract voor verlengde ondersteuning waar ook de NHS onder viel. Dat contract werd na afloop in april 2015 niet verlengd. Voor zover bekend is er door de NHS zelf geen aanvullend contract gesloten.

Nog opmerkelijker is, dat echt grote incidenten tot op heden zijn uitgebleven. Engelse gezondheidsinstellingen zijn wel bovengemiddeld vertegenwoordigd in de meldingen van datalekken, maar een direct verband met inbraken op XP-machines is niet gelegd. En berichten dat de Engelse gezondheidszorg in grote problemen is geraakt door computerproblemen of hacks zijn er tot op heden ook niet.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.