Overslaan en naar de inhoud gaan

'Elektronicabedrijven doen veel te weinig tegen kinderarbeid'

Wereldwijd werken er meer dan één miljoen kinderen in de goudmijnbouw. Het goud dat zij winnen, kan uiteindelijk ook terecht komen bij elektronicafabrikanten die het gebruiken voor het maken van onze mobiele telefoons, computers en andere consumentenelektronica. Uit onderzoek van SOMO in opdracht van Stop Kinderarbeid blijkt dat die bedrijven niet precies weten waar het goud dat zij gebruiken voor hun elektronicaproducten vandaan komt en of dit met behulp van kinderarbeid is gewonnen.
Kinderen arbeid
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

En dat zouden ze wel moeten weten, aangezien bedrijven volgens internationale richtlijnen een ‘zorgplicht’ (due diligence) hebben om kinderarbeid in hun hele productieketen te bestrijden. Een mobieltje moet niet alleen in de fabriek ‘kinderarbeidvrij’ geproduceerd zijn, maar ook de grondstoffen die gebruikt worden moeten zonder kinderarbeid gedolven en verwerkt zijn.

Fairphone en Microsoft positieve uitzondering

Alleen Microsoft en het Nederlandse Fairphone geven aan actief betrokken te zijn bij initiatieven in de mijnbouw waarin ook kinderarbeid wordt bestreden. "Gedwongen door Amerikaanse wetgeving zijn elektronicabedrijven wel actief als het gaat om het weren van conflictmineralen in hun producten. Helaas staat het uitbannen van kinderarbeid bij de winning van mineralen nog niet goed op de radar", zegt Sofie Ovaa, programma manager van Stop Kinderarbeid.

Alleen Apple, Acer en wederom Fairphone hebben aanvullend beleid tegen kinderarbeid dat verder gaat dan de industriestandaard. Toch reiken ook deze gedragscodes niet tot aan de goudmijnbouw. Het is opvallend dat vooral de onderdelenfabrikanten weinig doen tegen kinderarbeid. Maar ook consumentenmerk Ericsson laat weinig activiteit zien.

Nederlandse bedrijven

De verschillen zijn groot, ook bij de Nederlandse bedrijven die meewerkten aan het onderzoek. Waar Fairphone vooroploopt, loopt NXP slechts in de pas. Philips is als een van de initiatiefnemers van het ‘conflict vrije tin initiatief’ (CFTI) al langer actief bij het verduurzamen van de mijnbouw en is ook op het gebied van goud betrokken bij verschillende initiatieven.

Stop Kinderarbeid roept met de campagne ‘goud in handen’ bedrijven op om serieus werk te maken van de bestrijding van kinderarbeid in hun hele keten. Middels een petitie kunnen consumenten hun steun betuigen aan deze campagne.

Verbeterplan nodig

Stop Kinderarbeid roept de sector op om zich hard te maken om eerlijk gedolven goud te krijgen en samen te werken aan een verbeterplan. "Zo'n 68 procent van de Nederlanders vindt dat elektronicaproducten die door kinderarbeid zijn gemaakt, of grondstoffen bevatten die verkregen zijn door kinderarbeid, verboden moeten worden. Bovendien is meer dan de helft bereid om meer te betalen voor producten waarin goud verwerkt is dat niet is verkregen door kinderarbeid", aldus Ovaa.

Kijk hier voor de complete lijst met bedrijven die onderzocht zijn en hun scores.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in