Overslaan en naar de inhoud gaan

Eindelijk: Rijk stapt af van inloggen met zwak wachtwoord

Het laagste betrouwbaarheidsniveau voor eHerkenning komt in juli 2021 te vervallen. Ondernemers kunnen vanaf dat moment niet meer inloggen met alleen een gebruikersnaam en een zwak wachtwoord, oftewel eHerkenning 1.
eHerkenning

Ondernemers loggen via eHerkenning in bij overheden en overheidsorganisaties, waaronder RVO, Justus, VNG en het ministerie van BZK. Om na juli nog in te loggen is minimaal een sterk wachtwoord vereist, een niveau dat 'eHerkenning 2' wordt genoemd. 

Het besluit is vooruitlopend op de Wet digitale overheid genomen, zo meldt Rijksoverheid op de website voor eHerkenning. “Dit besluit is nu al genomen zodat betrokken partijen een ruime voorbereidingstijd krijgen voor een soepele overgang naar een hoger betrouwbaarheidsniveau.”  Ondernemers die in beweging moeten komen, worden hierover door de erkende leveranciers en aanbieders van online diensten met betrouwbaarheidsniveau EH1 bijgepraat.

Verplicht over op eHerkenning

Sinds januari zijn ondernemers verplicht om met eHerkenning bij de overheid in te loggen. De overgang ging niet helemaal soepel in de eerste maanden. In oktober werd bekend dat problemen met lange wachttijden voor het aanvragen van inlogmiddel zijn opgelost. Inmiddels telt het zo’n 500.000 gebruikers die kunnen inloggen bij zo'n 450 overheidsorganisaties, voor in totaal meer dan 1200 diensten.

Het kost geld om eHerkenning te gebruiken. Ondernemers die eHerkenning op tijd hebben aangeschaft kunnen hiervoor een compensatie krijgen, maar in de Tweede Kamer zijn er vragen over de regeling, waarbij er toch kosten zouden overblijven voor ondernemers. De VVD heeft hierover woensdag om opheldering gevraagd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in