Overslaan en naar de inhoud gaan

Einde aan zwakke wachtwoorden voor eHerkenning nadert

Inlogmiddel eHerkenning stopt per 1 juli 2021 met het betrouwbaarheidsniveau EH1. Dat betekent dat het vanaf dan niet meer mogelijk is om in te loggen op dit beveiligingsniveau. Daarvoor waarschuwt onder meer RVO in een persbericht.

Met eHerkenning kunnen ondernemers inloggen bij alle aangesloten organisaties waaronder RVO, Justus, VNG en het ministerie van BZK en onder meer zaken regelen zoals belastingen, subsidies en voertuigoverschrijvingen. Digitale identificatiemiddelen moeten vanaf 1 juli voldoen aan hogere betrouwbaarheidseisen.

Om na juli nog in te loggen is minimaal een sterk wachtwoord vereist, een niveau dat 'eHerkenning 2' wordt genoemd. Wie EH1 nog gebruikt, moet een hoger beveiligingsniveau eHerkenning aanschaffen.

Lange wachttijden opgelost

Sinds januari zijn ondernemers verplicht om met eHerkenning bij de overheid in te loggen. De overgang ging niet helemaal soepel in de eerste maanden. In oktober werd bekend dat problemen met lange wachttijden voor het aanvragen van het inlogmiddel zijn opgelost. Inmiddels telt het zo’n 500.000 gebruikers die kunnen inloggen bij zo'n 450 overheidsorganisaties, voor in totaal meer dan 1200 diensten.

Het kost geld om eHerkenning te gebruiken. Ondernemers die eHerkenning op tijd hebben aangeschaft kunnen hiervoor een compensatie krijgen, maar in de Tweede Kamer zijn er vragen over de regeling, waarbij er toch kosten zouden overblijven voor ondernemers. De VVD heeft hierover woensdag om opheldering gevraagd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in