Loopbaan

Carriere

Eerste vervanger VAR in ICT goedgekeurd

7 maart 2016
De modelovereenkomst die The Future Group (TFG) heeft opgesteld als vervanger van de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) is goedgekeurd door de Belastingdienst. Het is naar eigen zeggen de eerste ICT-dienstverlener die de goedkeuring heeft gekregen.

De goedkeuring komt kort nadat de Eerste Kamer op 2 februari 2016 instemde met de modelovereenkomst als opvolger van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). The Future Group mag de overeenkomst straks als eerste ICT-dienstverlener gebruiken voor al haar maten (georganiseerde zelfstandigen) en maatschappen.

Overgangsperiode binnenkort van start

Vanaf 1 mei 2016 wordt de modelovereenkomst in gebruik genomen en vanaf dat moment geldt er een overgangsperiode waardoor iedere zzp’er vanaf 1 mei niet langer werkt met een VAR. De nieuw wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA) maakt dat bedrijven die zelfstandigen inhuren medeverantwoordelijk zijn voor een eventueel verkapt dienstverband van zelfstandigen. Deze nieuwe wet is een antwoord van politiek Den Haag op het toenemend aantal zelfstandigen en schijnzelfstandigheid.

“Nu de wet is aangenomen is er The Future Group veel aangelegen haar klantrelaties zo snel mogelijk te informeren over en voorzien van hierop aangepaste contractvoorwaarden”, zegt een woordvoerder van de ICT-dienstverlener. Het vrije vervangingsaspect is volgens hem een cruciaal onderdeel in de modelovereenkomst van TFG en in het toekomstig handhavingsbeleid van de Belastingdienst. Bij The Future Group neemt de maatschap het werk aan en is één maat verantwoordelijk voor de regie naar de klant. Deze maat voert in veel gevallen de werkzaamheden uit, maar kan zich ook laten vervangen of bijstaan door een andere specialist uit zijn/ haar maatschap. “Dit biedt de klant continuïteit in capaciteit, met borging van kennis en behoud van flexibiliteit.”

Geen verbetering voor zzp’ers

Overigens ziet TFG voor zzp’ers in de vervanging van de VAR voor de modelovereenkomst geen echte verbetering. “De modelovereenkomst biedt net als de VAR geen zekerheid vooraf en van minder administratie is ook geen sprake. Voor de zelfstandige maten, die met elkaar TFG vormen, voldoen de huidige VAR in combinatie met het in mei 2012 verkregen Belastingconvenant prima.”

TFG bestaat momenteel uit twaalf autonome maatschappen (vakspecialisaties). Deze zijn dit jaar samen goed voor een jaaromzet van 28 miljoen euro, is de verwachting. Eind 2017 denkt het een omvang van meer dan 300 zelfstandige vakspecialistente hebben. De maatschappen trekken samen op in onder meer offertetrajecten, aanbestedingen en kennisdeling.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.