Beheer

Infrastructuur

Eerste supercomputer officieel boven de 10 petaflops

17 november 2011

“Dat is voor het eerst sinds we in 1993 met de publicatie van de lijst zijn begonnen. In alle lijsten hebben we een verschuiving aan de top gezien”, zegt Erich Strohmaier, medeauteur van de lijst.

Wel heeft de nummer 1, door een uitbouw van de hardware, een capaciteit van meer dan 10 petaflops gekregen. De computer in kwestie, de Kei maar meestal kortweg de K genoemd, heeft met 705.024 Sparc-processors een kracht van 10,51 petaflops (miljoen miljard berekeningen met drijvende komma per seconde).

In de onderste regionen van de lijst zijn er wel verschuivingen. De lat komt rap hoger te liggen, want voor een plaatsje in de lijst is nu een aantoonbare rekenkracht nodig van 51,940 teraflops. En dat betekent dat de Nationale Supercomputer de Huygens, die staat opgesteld bij rekencentrum SARA, met een kracht van 50,923 teraflops net ietsjes tekort komt voor een notering in de top 500.

“Het hebben van een notering in de lijst is niet ons primaire doel. We willen voldoende rekenkracht kunnen bieden zodat de academische wereld zijn rekenwerk bij ons comfortabel kan doen”, zegt Peter Michielse, sinds 1 november de nieuwe adjunct-directeur Beleid en Strategie van SARA. Er wordt overigens wel gewerkt aan het krachtiger maken van de Huygens, zodat Nederland een magneet blijft voor wetenschappers. “Nederland moet het hebben van zijn kennis op het gebied van supers en het optimale gebruik daarvan. Die rol is moeilijker te spelen als je lokaal niet beschikt over een zeer snel computersysteem. Vandaar dat nu binnen het lopende contract wordt gewerkt aan het versnellen van de computer. Daar zijn enkele opties voor en we bekijken welke daarvan het meest in aanmerking komt”, zegt Anwar Osseyran, algemeen directeur van SARA.

Door het wegvallen van de Huygens staat ons land met geen enkel systeem meer in de lijst, tenminste waar het gaat om systemen die ‘telbaar’ zijn. Er zijn gebruikers van supercomputers die hun systeem dermate strategisch vinden dat zij er verder geen ruchtbaarheid aan willen geven. Het testteam van de ranglijst krijgt dan ook geen toegang om de machine te onderwerpen aan een Linpack-benchmark.

Die test behelst de uitvoering van een matrixberekening, waarbij met zeer grote matrices en vectoren wordt gewerkt. De uitkomst van de test is een maat voor de ruwe rekenkracht van de hardware. Er gaan steeds meer stemmen op om van de Linpack-test af te stappen en een ijkpunt te kiezen dat meer is afgestemd op het normale gebruik van een supercomputer. Een veelgenoemde kandidaat is de Graph500-test, waar meer bij komt kijken dan alleen vermenigvuldigen en optellen.

Japan haalde China in op de vorige lijst, met veel machtsvertoon. De Kei was toen ruim driemaal zo snel als de snelste Chinese supercomputer. In deze lijst is het verschil alleen maar groter geworden. “Dat is niet zo verwonderlijk. Japan en China hebben geloof ik al duizend jaar een bloedhekel aan elkaar”, zegt Steve Wallach, CTO van Convey.

Japan heeft al eerder – in 2002 – de top van de ranglijst ingenomen; die positie werd toen ruim twee jaar bezet. Of de VS erin slaagt om snel weer een gooi te doen naar de eerste plaats is onduidelijk. Er heerst een recessie, de prioriteiten liggen elders. IBM besloot in de loop van dit jaar om het Blue Waters-project, voor de bouw van een supercomputer met een kracht van minimaal 10 petaflops, af te blazen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!