Overslaan en naar de inhoud gaan

Eén op de vijf ICT'ers krijgt dit jaar geen vakantiegeld

Eén op de vijf ICT'ers krijgt dit jaar geen vakantiegeld, blijkt uit onderzoek van vakbond CNV dat door Maurice de Hond onder 3.500 werkenden werd uitgevoerd. Voorzitter Piet Fortuin spreekt van "schokkende cijfers". Hij benadrukt dat het inleveren van vakantiegeld ook gevolgen kan hebben voor de WW-uitkering bij een eventueel ontslag.
Vakantiegeld
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Van alle werkenden in Nederland krijgt 19% dit jaar geen vakantiegeld, blijkt uit het onderzoek van CNV. Dat is flink meer dan vorig jaar, toen 8% geen vakantiegeld kreeg. "Terwijl vakantiegeld een recht is. Het kan niet zomaar worden ingehouden door de werkgever", aldus Fortuin.

Onder ICT'ers ligt dat aantal in 2021 zelfs nog net iets hoger, namelijk op 21%. Dat is nog opvallend veel: ICT'ers staan daarmee in de top vier van sectoren waar de meeste werkenden vakantiegeld in moeten leveren. Op nummer één staat de evenementensector, waar 70% van de werkenden geen vakantiegeld krijgt. Andere uitschieters zijn de overige dienstverlening (32%), horeca/toerismesector (25%) en retail (19%). 

Invloed op WW

Hoewel vakantiegeld een recht is, heeft ruim een derde van de ICT'ers volgens het onderzoek wel begrip voor ondernemers die minder vakantiegeld uitkeren. En een kwart is bereid om een deel van zijn vakantiegeld in te leveren als dat nodig blijkt. Volgens CNV is het echter niet verstandig om daar zomaar mee akkoord te gaan. "Vakantiegeld inleveren betekent uiteindelijk ook minder WW bij ontslag", legt Fortuin uit. 

"In de sectoren waar men geen vakantiegeld krijgt, dreigen juist veel mensen ontslagen te worden. Tot twee jaar na je ontslag kan dit je fors minder inkomsten opleveren. Ga dus niet zomaar akkoord met dit loonoffer. Maar check of je werkgever het vakantiegeld later kan uitkeren of in termijnen kan uitbetalen."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in