Overslaan en naar de inhoud gaan

Een miljoen dollar aan achterstallig onderhoud per applicatie

CAST heeft drie jaar lang gegevens verzameld over in totaal 288 applicaties bij 75 bedrijven die zijn softwareanalysegereedschappen gebruiken. De gemiddelde applicatie in de studie omvat 374.000 regels. Op basis van een uurloon van 75 dollar voor een programmeur en een tijdsinvestering van een uur per op te lossen softwareprobleem kwam CAST tot zijn conlusie over de 'technische schuld' van de gemiddelde maatwerkapplicatie.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

De op te lossen problemen liggen daarbij op het vlak van prestaties, beveiliging, robuustheid en aanpasbaarheid.

CAST heeft ook gekeken naar de verschillen tussen de gebruikte talen bij de bepaling van de structurele kwaliteit van de software. COBOL scoorde qua kwaliteit het hoogst, wat niet vreemd is gezien het gebruik van deze taal in sterk gereguleerde omgevingen zoals de financiële sector. Fouten in de software die op termijn de prestaties negatief beïnvloeden naarmate de hoeveelheid data groeit, komen het meest voor in Java EE-applicaties, maar .NET-applicaties doen daar niet veel voor onder.

De aanpasbaarheid van software blijkt het laagst bij applicaties die bij de overheid draaien. Dat zou volgens CAST kunnen komen door de manier waarop de Amerikaanse overheid aan deze applicaties komt. Over langere tijd werken meerdere externe bedrijven aan deze software en in de contracten worden de bouwers ook niet aangemoedigd tot onderhoudbaar programmeren. Die praktijk is in Nederland niet veel anders.

CAST besluit - niet geheel van eigenbelang ontbloot - met de aanbeveling iets te doen aan het wegwerken van de 'technische schuld' van applicaties, die anders alleen maar groter wordt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in