Overslaan en naar de inhoud gaan

E-mailaccounts van Finse parlementariërs gehackt

Het Finse parlement heeft vandaag gemeld dat de politie onderzoek doet naar de hack van een aantal e-mailaccounts van parlementsleden en -medewerkers. De cyberaanval vond dit najaar plaats en werd ontdekt door het technisch beveiligingssysteem van het parlement.
hacker
© CC0
CC0

Wie er achter de computerinbraak kan zitten is vooralsnog onduidelijk. Parlementsvoorzitter Anu Vehvilainen noemde de hack "een ernstige bedreiging voor onze democratie en de Finse samenleving."

"Om de cyberveiligheid te versterken, moeten we zelf onze landelijke maatregen nemen en actief de samenwerking aangaan binnen de EU en internationaal", voegde zij daaraan toe. Zolang het onderzoek loopt, wilde het Finse parlement verder geen commentaar geven.

Mogelijk buitenlandse staat

"Dit is geen toeval", aldus Tero Muurman, hoofdinspecteur bij de Finse nationale recherche, die nog niet kon zeggen hoeveel e-mailaccounts er zijn gehackt. In dit stadium houden we het voor mogelijk dat onbekende actoren informatie hebben kunnen stelen via een hack. Dat is ofwel voor een buitenlandse staat ofwel om Finland te schaden." IT-systemen van de Finse overheid zijn de afgelopen jaren diverse malen getroffen door DDoS-aanvallen, waardoor websites soms uren plat werden gelegd. Volgens Muurman is deze aanval echter veel zorgelijker. 

Eerder dit jaar werd ook het parlement van Noorwegen getroffen door een soortgelijke cyberaanval. Daar legden de autoriteiten een verband tussen de aanval en hackers die banden hebben met de Russische militaire veiligheidsdienst.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in