Loopbaan

Branche
Neelie Kroes

‘Durf op je bek te gaan’

Neelie Kroes gaat anderhalf jaar fungeren als 'start-up-ambassadeur'.

8 april 2015

 

Toen minister-president Mark Rutte en de minister van Economische Zaken Henk Kamp haar eind vorig jaar vroegen als speciale ambassadeur voor start-ups in Nederland bedankte Neelie Kroes in eerste instantie voor de functie. De twee vonden hun VVD-collega geknipt voor de functie, gezien haar enorme internationale netwerk, haar brede ervaring en vanwege het feit dat ze onorthodox durft te denken. Die combinatie maakte haar bij uitstek geschikt om een nieuwe generatie start-ups de kans te geven in Nederland hun talent te ontwikkelen, te innoveren en banen te creëren en de internationale groeiambitie aan te jagen en te ondersteunen. Maar de 73-jarige oud-Europarlementariër zat helemaal niet te wachten op de nieuwe functie en had heel andere plannen. “Ik was het stadium van Kaasmeisje zijn voorbij en was bovendien net ontsnapt uit een periode van elf jaar bureaucratie”, vertelde ze onlangs in een radiointerview op BNR. Maar het bloed kruipt blijkbaar waar het niet gaan kan – haar hart ligt bij startende, innovatieve bedrijfjes in de techsector – en toen bleek dat Rutte & Co aan al haar gestelde voorwaarden wilden voldoen, zei Kroes volmondig ja.

Nederland is volgens haar één van de meest ondernemende landen in de wereld en kent steeds meer succesvolle start-ups. “Maar onze ambitie moet verder reiken. We willen meer start-ups uit andere landen aantrekken en meer Nederlandse ondernemingen laten doorgroeien tot grote bedrijven met internationale allure.”

De komende anderhalf jaar zal Kroes – overigens onbetaald, haast zij zich om te zeggen – Nederland op de kaart zetten als dé Europese vestigingsplaats voor start-ups. De concurrentie is echter groot. Zo verwacht Silicon Allee (in Berlijn) 100.000 banen te creëren tegen 2020. In The Factory, een voormalige brouwerij, opereren succesvolle bedrijven als Zendesk, Soundcloud en 6Wunderkinder. Berlijn ontbeert echter nog wel de financiële infrastructuur van Silicon Roundabout, een cluster van 800 bedrijven in Londen dat kan profiteren van de nabijheid van de City, het financiële hart van de Engelse hoofdstad.

Ons land staat nu nog op de zevende plaats, dus er is werk aan de winkel om binnen anderhalf jaar een top-drie-notering te bemachtigen.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!