Overslaan en naar de inhoud gaan

Duitsland bevestigt hackaanval op Rosneft-dochter

Het Duitse dochterbedrijf van het grote Russische olieconcern Rosneft is aangevallen door hackers. Volgens het internationale hackerscollectief Anonymous werd daarbij grote schade aangericht. De hack werd bevestigd door de Duitse overheid na een melding van het Duitse onderdeel van Rosneft.
pijplijn
© Shutterstock
Shutterstock

De aanval door Oekraïne-steunende hackers is zondag gemeld door de Duitse krant Die Welt. Die heeft van cybersecurity-orgaan BSI (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik) van de Duitse overheid bevestiging gekregen dat er op zaterdagavond een IT-beveiligingsincident is gemeld door het dochterbedrijf van Rosneft. Daarbij is er ook een cyberbeveiligingswaarschuwing afgegeven aan andere belanghebbenden in de aardolie-industrie.

Interne data buitgemaakt

De lopende zaken van het Duitse oliebedrijf zouden niet zijn gemankeerd door de aanval. Volgens de hackers hebben zij een grote hoeveelheid informatie buitgemaakt. Rondgaande berichten maken gewag van wel 20 terabyte aan gestolen gegevens. Anonymous gaat nu de informatie bekijken, maar zegt niet alles te zullen publiceren. Het collectief van anonieme hackers heeft al meerdere cyberaanvallen uitgevoerd tegen organisaties en bedrijven die banden hebben met de Russische regering vanwege de oorlog in Oekraïne.

Rosneft Deutschland heeft belangen in drie raffinaderijen in Duitsland en was in de afgelopen jaren goed voor ongeveer een kwart van de import van ruwe olie in het land. De voormalige bondskanselier Gerhard Schröder is voorzitter van de raad van commissarissen van Rosneft.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in