Beheer

Cloud
Dropbox

Dropbox zet oude bestanden opzij

Cloudaanbieder gaat over op warme en koude opslag.

© Dropbox
8 mei 2019

Cloudaanbieder gaat over op warme en koude opslag.

Dropbox voorziet zijn zelfgebouwde omgeving voor cloudopslag van een 2-tier opzet. De nieuwe tweede opslaglaag is voor oudere bestanden, die in de praktijk veel minder vaak worden opgevraagd door gebruikers. Deze zogeheten koude opslag bevindt zich opvallend genoeg wel op dezelfde hardware en hetzelfde netwerk als de warme laag. Toch claimt Dropbox lagere kosten.

De kans dat gebruikers recent ge-uploade bestanden opvragen, is vele malen groter dan dat ze toegang willen tot bestanden die ze jaren geleden hebben ge-upload naar Dropbox, stelt de cloudaanbieder. Zo is 40 procent van de datatoegang voor bestanden die in de afgelopen 24 uur zijn ge-upload. En 90 procent is voor data die in het afgelopen jaar is toegevoegd aan Dropbox. "Dus hebben we bestandstoegang opgedeeld in twee categorieën: warm en koud", blogt Dropbox. Het onderscheid wordt daarbij niet puur en alleen gemaakt op leeftijd van de bestanden, maar op de frequentie van toegang ertoe.

Weg van public cloud

De warme opslaglaag omvat het Magic Pocket-opslagsysteem wat enkele jaren terug is overgeheveld naar een zelfgebouwde opslaginfrastructuur. Dropbox stapte daarmee af van gebruik van publieke clouddiensten, van AWS. Een eigen, geoptimaliseerde omgeving was volgens de storage-aanbieder beter, in het licht van de meerdere exabytes aan data die het online opslaat.

De nieuwe koude laag draait op dezelfde hardware en hetzelfde netwerk als Magic Pocket, maar past daarbij een replicatietechniek toe om het diskgebruik te verminderen. Dropbox claimt een verlaging van wel 25 procent, wat resulteert in lagere kosten. De 'truc' zit in een aanpassing van het replicatieschema voor data. De warme tier heeft een 1+1 schema met één pariteitsfragment voor elk datafragment. De koude tier heeft een 2+1 schema: met twee datafragmenten voor één pariteitsfragment.

Regiospreiding

Het bedrijf benadrukt dat hierbij de duurzaamheid en beschikbaarheid niet in het geding komen. "De uiteindelijke ervaring voor gebruikers is haast niet te onderscheiden tussen de twee tiers." Zo spreidt Dropbox de data uit over drie geografische regio's. In een technische blogpost geeft storage-ingenieur Preslav Le aan dat de opzet valt toe te passen op meerdere regio's, wat dan resulteert in nog grotere besparingen in opslagcapaciteit.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.