Innovatie & Strategie

Personal Tech
Xnor draadloze AI camera

Draadloze AI-camera werkt op zonne-energie

Prototype kost tien dollar en is iets groter dan een munt.

15 februari 2019

Prototype kost tien dollar en is iets groter dan een munt.

De Amerikaanse start-up Xnor werkt aan een draadloze camera die zijn stroom volledig haalt uit zonne-energie. Het compacte cameraatje gebruikt kunstmatige intelligentie voor edge-computing, waarbij de algoritmen deels op het apparaat werken.

Het bedrijf kondigde deze week een prototype van zijn camera aan om de mogelijkheden te demonstreren. De camera is iets groter dan een munt en weegt slechts een paar gram. Het apparaatje filmt in een zeer lage resolutie van 320 bij 320 pixels, heeft een programmeerbare FGPA-chip en gebruikt een 'state of the art' algoritme om objecten te herkennen. 

Draadloze camera
werkt op zonne-energie

Bijzonder aan de kleine camera is dat hij geen accu heeft en niet aan de oplader moet. Xnor claimt dat het apparaatje volledig werkt op zonne-energie. Je kan wel een accu bevestigen zodat de camera zonne-energie opslaat en zo ook in het donker blijft werken. 

De camera werkt met LoRa-netwerken om data te sturen. De chips hebben een bereik van tientallen kilometers, aldus Xnor. Omdat het apparaatje aan edge computing doet, verwerkt hij de foto- en videobeelden lokaal. De data wordt dus niet naar een server gestuurd, wat de privacy van gebruikers ten goede moet komen. 

Drone met camera

Xnor gaat zijn prototype camera de komende tijd verbeteren en klaarmaken voor productie en verkoop. Het huidige model kost tien dollar, al is nog niet duidelijk of het retailmodel dezelfde prijs krijgt. De fabrikant ziet diverse mogelijkheden voor de camera, zegt de CTO tegen The Verge. Zo zou hij onder andere geschikt zijn voor het interieur van zelfrijdende auto's en kan je hem aan een drone bevestigen. 

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.