Overslaan en naar de inhoud gaan

Dot TK wil doorgroeien na overname

Met geld van de nieuwe eigenaar wil Dot TK vanuit zijn kantoor aan de Amsterdamse Keizersgracht sterk groeien, meldt dagblad Het Parool. De krant citeert mede-oprichter Joost Zuurbier, die de groeiambities van het bedrijf wil realiseren door ook andere topdomeinen dan .tk in handen te krijgen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Met eind vorig jaar 7 miljoen actieve domeinnamen is .tk na Duitsland (.de) en het Verenigd Koninkrijk (.uk) het derde ‘country code top level domain’ (ccTLD) op het world wide web. Het Parool noemt overigens een aantal van 25 miljoen, maar dat lijkt sterk overdreven. Onder meer het jongste kwartaalrapport [PDF] van Verisign over domeinnamen en het Factbook 2012 van de Canadese webregistrant CIRA, die zich allebei baseren op onderzoek van Zooknic, noemen veel lagere aantallen. In december 2011 zei Dot TK zelf te verwachten [PDF] dat het in september 2012 de grootste zal zijn.

Idee ontstond tijdens bezoek aan Tokelau

Dot TK heeft zijn vooraanstaande positie in tien jaar opgebouwd. Oprichters Joost Zuurbier en Balder Alofs (overleden in 2007) kwamen op het idee om het topdomein uit te baten toen ze het eiland Tokelau in de Stille Oceaan bezochten. Het landje van slechts 1900 inwoners had net als ieder land een eigen topdomein toegewezen gekregen, maar had nog geen toegang tot internet.

Zuurbier en Alofs sloten een deal met Tokelau: in ruil voor gratis internet via de satelliet voor alle eilandbewoners kregen de twee Nederlanders het beheer over het landendomein .tk. Lange tijd verdeelde Dot TK met come.to de markt van gratis domeinnamen. Geld verdient het bedrijf aan advertenties.

Bedrijf wil groeien door ook andere topdomeinen te kopen

Sinds kort heeft Dot TK concurrentie nu iedereen voor veel geld een nieuw topdomein kan kopen en dat kan uitbaten door domeinnamen uit te geven, gratis of tegen betaling. Dot TK wil hetzelfde doen om door te kunnen groeien. Dat kunnen zowel landenextensies zijn als nieuwe-generatie TLD’s die begin 2013 worden uitgegeven, zegt Zuurbier in Het Parool.

Friesland kreeg eigen extensie aangeboden

Dot TK kwam onlangs in het nieuws toen het bedrijf de provincie Friesland aanbood gratis de landenextensie .frl te beheren. Alle bedrijven en particulieren in Friesland kunnen gratis een ‘Fries’ domein aanvragen. Eigen domeinen zouden Fryslân herkenbaarder maken op internet, is de achterliggende gedachte.

Domein .tk geliefd bij cybercriminelen

Websites met de extensie .tk kregen enkele jaren geleden een slechte naam doordat ze vaak werden gebruikt door cybercriminelen, onder meer om phishing-operaties en aanvallen op websites uit te voeren. In juni 2011 maakte Dot TK bekend dat het met Facebook ging samenwerken om malafide websites direct na een melding van fraude of misbruik te blokkeren.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in