Do’s & don’ts van crowdsourcing
Het outsourcen van softwareontwikkeling is in de afgelopen jaren flink toegenomen. Populaire outsourcingbestemmingen zijn India en China. Een alternatief voor outsourcen is crowdsourcen van softwareontwikkeling. De term ‘crowdsourcing’ refereert aan het outsourcen naar een ‘crowd’, ofwel een onbekende groep individuen, in het geval van software-crowdsourcing zijn dat dus ontwikkelaars die letterlijk overal kunnen wonen.
Crowdsourcing is een relatief nieuw verschijnsel dat gefaciliteerd wordt door web 2.0 internettechnologieën. Een gerelateerd concept is crowdfunding, maar dat heeft als doel het vinden van financiering om nieuwe ideeën en producten te realiseren.
Crowdsourcing kan gebruikt worden voor tal van zaken (zie kader), maar het crowdsourcen van softwareontwikkeling is nog niet zo wijdverspreid. Met crowdsourcing kunnen cliënten en leveranciers elkaar vinden door middel van een platform, een onlinemarktplaats, waar cliënten het werk kunnen aanbieden. Er zijn talloze platformen beschikbaar, gericht op verschillende doelgroepen. Bij conventioneel outsourcen is er sprake van een contract tussen twee partijen, de cliënt en de leverancier: de cliënt geeft de productvereisten aan een leverancier en die levert vervolgens een product. Bij crowdsourcing daarentegen verdeelt de cliënt de software in een groot aantal stukjes, bijvoorbeeld verschillende componenten of een verzameling webpagina’s voor een gebruikersinterface. Voor elk stukje dat gecrowdsourced wordt, schrijft de cliënt een specificatie, die vervolgens wordt aangeboden op een crowdsourcingplatform tegen een bepaald bedrag. Individuele ontwikkelaars kunnen dan aan het werk om voor de gestelde deadline een implementatie te leveren. De best scorende implementatie wordt vervolgens geselecteerd en de winnaar van zo’n ‘contest’ krijgt betaald. In plaats van een een-op-eenrelatie tussen cliënt en leverancier, is er dus een een-op-n-relatie tussen cliënt en crowdontwikkelaars. Omdat er maar één of soms twee winnaars zijn, wordt dus veel werk onbetaald gedaan, maar veel ontwikkelaars participeren om ervaring op te doen.
Voordelen
Crowdsourcing impliceert de participatie van een grote groep individuen. Het succes van bekende platformen zoals Amazon Mechanical Turk suggereert een aantal potentiële voordelen van crowdsourcen:
- Hoge kwaliteit en innovatie: twee weten meer dan één. Gegeven een grote groep mensen is de kans groot dat er getalenteerde ontwikkelaars tussen zitten die veel gespecialiseerde kennis hebben van bepaalde technologieën, die de cliëntorganisatie wellicht niet zelf heeft.
- Lage kosten: in plaats van een langdurig contract aan te gaan met een enkele leverancier voor een compleet softwaresysteem, kunnen opdrachten voor kleinere, modulaire stukjes voor relatief beperkte bedragen worden aangeboden. Omdat een cliënt niet vastzit aan een langdurig contract, heeft hij meer controle over de uitgaven.
- Korte ontwikkeltijd: omdat niet een heel systeem wordt geleverd maar slechts een stukje, kan het werk in grote mate parallel worden gedaan door verschillende crowdontwikkelaars. En daardoor kan de time-to-market worden verkort.
De mate waarin deze voordelen behaald kunnen worden, valt nog te bezien. Voor sommige organisaties heeft crowdsourcing goede resultaten opgeleverd, maar voor andere zijn de verwachte voordelen uitgebleven. Bovendien introduceert deze aanpak ook een aantal nieuwe uitdagingen. Het verdelen van een systeem in componenten en weer samenvoegen tot één werkend geheel bijvoorbeeld is verre van triviaal.
Crowdsourcing als softwaresourcingstrategie staat nog in de kinderschoenen. En hoe organisaties precies deze voordelen kunnen realiseren, is een open vraag.
Crowdsourcingsoftware: de do’s1. Bepaal of crowdsourcing een geschikte aanpak is
2. Plan ontwikkelactiviteiten nauwkeurig
3. Geef duidelijke instructies aan de crowd
4. Stel een technisch persoon aan voor interactie met de crowd
|
Crowdsourcingsoftware: de don’ts1. Blijf niet anoniem
2. Wijs contributies niet te snel af
3. Onderschat de kosten niet
4. Verwacht geen wonderen
|
Registreren
- Direct toegang tot AGConnect.nl
- Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
- 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl
Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!