Innovatie & Strategie

Analytics

"Door IT-chaos mist Erasmus MC zicht op honderden miljoenen'

5 juli 2013
Ernstige problemen met de administratieve systemen van het Erasmus Medisch Centrum geven aanleiding tot fraude en gebrek aan overzicht.

De problemen met de administratieve systemen doen zich al voor sinds in 2010 een nieuw systeem in gebruik werd genomen. Nu er een nieuwe vleugel wordt gebouwd maken aannemers misbruik van de chaos door extra te declareren. Op sommige onderdelen is al een kostenoverschrijding van 50 procent. Het ziekenhuis weet bij vlagen niet hoeveel mensen er werken, wat ze verdienen, hoeveel geld er binnenkomt en of facturen correct zijn betaald, meldt Het Financieele Dagblad op basis van een vertrouwelijk rapport en interne EMC-documenten die de krant inzag. De betrokken dienstverlener Ordina zegt in het FD niet verantwoordelijk te zijn voor de implementatie van het op Oracle gebaseerde systeem.

Onduidelijk hoeveel was uitgekeerd van de miljoenen

Het zou om honderden miljoenen euro's gaan, die door de IT-chaos op het spel staan. Zo zouden eind 2011 orders ter waarde van 330 miljoen euro nogmaals moeten worden gedaan omdat eerdere goedkeuring in het systeem was zoekgeraakt. Het was echter onduidelijk wat al was betaald, dus weigerde bestuurder Elisa Carter opnieuw te tekenen.

In een reactie op de berichtgeving in het FD zegt het Erasmus MC de situatie inmiddels weer beter onder controle te hebben na enkele 'ingrijpende maatregelen'. Het ziekenhuis onderhandelt nu over een nieuw bouwcontract.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.