Overslaan en naar de inhoud gaan

Donald Trump geeft Zuckerberg veeg uit de pan

De toestroom van buitenlandse IT'ers is Amerikaanse IT'ers al lange tijd een doorn in het oog. Het verslechtert hun kansen op een baan en heeft een neerwaarts effect op de lonen, menen ze.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Momenteel staat het quotum op 65.000 zogeheten H-1B-visa per jaar. Verschillende belangengroepen willen dat opvoeren naar 195.000; voor mensen met een graad in wetenschap, technologie (zoals IT in de VS heet), onderwijs en wiskunde zou er geen quotum moeten bestaan. Eén van de meest prominente voorstanders van deze verruiming is Facebooks Mark Zuckerberg. 'Mark Zuckerberg's persoonlijke senator Marco Rubio [van de Republikeinse partij - red.] heeft een wetsvoorstel ingediend om de H-1B's te verdrievoudigen dat vrouwen en minderheden zal decimeren', schrijft Trump in zijn plan voor Immigration reform that will make America Great again. Behalve de naam van de president en van één medestander vallen er verder geen namen in het stuk.

Verspilling van universitair talent

Donald Trump heeft er geen geheim van gemaakt dat hij het niet begrepen heeft op immigranten. In dat kader keert hij zich nu onder andere ook tegen het gebruik van het H-1B-programma. Ieder jaar weer vindt de helft van de Amerikanen die afstuderen in wetenschap, technologie, onderwijs en wiskunde, geen baan op hun afstudeerniveau, laat Trump optekenen op zijn website, terwijl twee derde van de nieuwe banen in IT vervuld wordt via het H-1B-programma.

De cijfers tonen volgens het programma aan waarom IT-werkgevers voor deze route kiezen. Bij ruim de helft van de banen die immigranten via het H-1B-programma gaan vervullen, krijgen de betrokkenen het laagst mogelijke salaris. Wanneer naar de onderste twee schalen wordt gekeken, is dat 80 procent.

Amerikanen moeten voorrang krijgen, vindt Trump

Trump wil twee maatregelen nemen om deze praktijk in te dammen. De eerste is de verplichting om immigranten het doorsnee loon te betalen voor de functie die ze gaan vervullen. De tweede is de verplichting om Amerikanen voorrang te geven. Vacatures zouden eerst naar het werkloosheidsbureau gestuurd moeten worden, in plaats van naar de United States Citizenship and Immigration Services, stelt Trump.

Zonder die maatregel dreigt een ramp voor de Amerikaanse middenklasse, en zullen met name zwarte Amerikaanse jongeren, jongeren met een Latijns-Amerikaanse achtergrond en vrouwen steeds moeilijker een baan op niveau vinden, aldus Trump.

Het voorstel om het H-1B-programma te beperken zal zeker goed vallen bij Amerikaanse IT'ers. Of dat voldoende is om ook de andere meer radicale, soms rabiate onderdelen van Trumps programma voor lief te nemen, staat nog te bezien. Maar het goede nieuws voor de Amerikaanse IT'ers is wel dat de concurrentie van IT'ers uit het buitenland nu onderwerp van de verkiezingscampagne is geworden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in