Overslaan en naar de inhoud gaan

Dit waren de 5 populairste verhalen in Q3

De verdwijning van het vaste telefoonnet en hacks via een USB-oplaadkabel. Het is een greep uit de onderwerpen die vele duizenden lezers van AG Connect in Q2 tot zich namen op onze website. Een overzicht van de meest gelezen verhalen in het tweede kwartaal van dit kalenderjaar.
© Unsplash
Unsplash

Toegegeven, alles rondom de Windows 10-updates haalde een hoog lezersbereik. Vandaar dat AG Connect hier een apart overzicht aan heeft gewijd. Welke berichten vielen hiernaast nog meer op dit kwartaal? Een overzicht:

1: Aan het lijntje

Nieuwe tijd, nieuwe netwerken. Dat blijkt in 2018 ook; er is veel nieuws omtrent de veranderingen van de inrichting van (vaste) telefonienetwerken, en ontwikkelingen van bijvoorbeeld 5G. Maar vooral een artikel de wijze waarop KPN nog voor eind 2019 het vaste analoge netwerk wil vervangen, is populair leesvoer.  

Waar France Telecom er bijvoorbeeld voor kiest om alle klanten op het traditionele analoge netwerk over te zetten naar een IP-gebaseerd netwerk, daar is dat bij KPN niet aan de orde. Toch werkt KPN al een jaar lang aan de grootste modernisering van het traditionele telefonienetwerk. Eind 2019 is het analoge netwerk in feite ook verdwenen, maar dan alleen het gedeelte onder de motorkap. Wat blijft is de analoge verbinding tussen centrale en de eindgebruiker. Daarvoor maakt KPN gebruik van nieuwe lijnkaarten in de centrale-apparatuur van Nokia. Daar vindt de omschakeling plaats naar het IP-gebaseerde hoofdnetwerk van KPN.

2: Hack via de USB

Een goedkope USB-oplaadkabel kan meer kapot maken dan je lief is, zo blijkt. In augustus werden enkele hardwarehackers zijn bijeen gebracht door de beroemde hacker Kevin Mitnick en storten zich op een een schijnbaar onschuldige USB-oplaadkabel -die ook gewoon functioneel is-, om computers mee te infecteren. De creatie heet USBHarpoon en is gebaseerd op BadUSB.

Met de stiekeme USB-hack zijn Windows-pc's en Macs te hacken. Er is nog wel een praktische belemmering, waarop de makers van USBHarpoon zich samen zouden storten.

3: Opsporing dreigt voor DDoS-aanvallers

2018 was wederom een 'goed' jaar voor DDoS-aanvallers. Verschillende banken en overheidsinstanties werden dit jaar het slachtoffer van een of meerdere DDoS-aanvallen, waarbij in enkele gevallen werd gedacht aan zeer jonge daders, die uit verveling zouden handelen. 

In een interview met hoogleraar Internet Veiligheid aan de Universiteit Twente, Aiko Pras kwam aan het licht dat in Nederland steeds beter wordt samengewerkt om de verantwoordelijken op te sporen. 

4: 'Wij van WC-eend'...

Eerlijk is eerlijk, de uitgelekte nieuwe tactiek van Microsoft in de browseroorlog met Chrome en Firefox jeukte een beetje. In de in september uitgekomen testrelease van de oktober-update voor Windows 10 kwam het OS met een grote waarschuwing voor gebruikers die een alternatieve webbrowser wilden installeren. Installers voor Chrome en Firefox leverden een aanprijzing voor IE-opvolger Edge op.

'Je hebt al Microsoft Edge, de veiligere, snellere browser voor Windows 10', zo luidde de waarschuwende tekst in een pop-up venster dat testgebruikers voor de neus kregen.

5: Pimp my MacBook Pro

De toevoeging van een externe GPU om rekenintensieve taken te versnellen is niet helemaal nieuw, dus zo gek was de aanbeveling van Apple om de eGPU van Blackmagic als uitbreiding te gebruiken ook weer niet. Maar bij Apple voelt het, ondanks eerdere samenwerkingen, toch altijd wat ongewoon. Het bedrijf voegde overigens al in maart dit jaar de ondersteuning van de eGPU toe, en in juli wees het bedrijf de eGPU van Blackmagic aan als voorkeurs-uitbreiding.

Af en toe sluit Apple dergelijke samenwerkingen met andere leveranciers. Zo koos Apple ook de LG UltraFine 5K Display als voorkeursuitbreiding voor wie zijn MacBook op groter scherm wil aansluiten. De externe grafische processor is vooral interessant om games op de pc te versnellen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in