Overslaan en naar de inhoud gaan

Dit waren de 5 populairste verhalen in Q1

Van Windows S-mode tot het topsalaris van startende IT'ers, vele duizenden lezers van AG Connect lazen de verschillende verhalen op onze website, maar welke verhalen kregen nu de meeste aandacht?
© Unsplash
Unsplash

Toegegeven, alles rondom de Windows 10-updates haalde een hoog lezersbereik. Vandaar dat AG Connect hier een apart overzicht aan heeft gewijd. Welke berichten vielen hiernaast nog meer op dit kwartaal? Een overzicht:

1: Windows 10: S-versie of S-Mode?

De ontwikkelingen rondom Windows 10 in het jaar 2018 kunnen op zichzelf al leiden tot een uitvoerig jaaroverzicht (en daarom is dat overzicht van Windows 10-perikelen later vandaag ook te lezen op onze website), en de verwarring rondom de naamgeving van de S-Mode en het verdwijnen van de S-versie van het besturingsprogramma past hier uitstekend tussen. De afgeslankte versie bleek zo populair bij Microsoft, dat die het gebruik van de reguliere Windows 10-versie naar de achtergrond wou drukken. Reden om de eerst nog apart staande S-versie als ingebouwde S-modus op te nemen in de reguliere uitvoering van het besturingssysteem.

Het verdwijnen van de op zichzelf staande S-versie en het opnemen ervan als modus in Windows 10 was wellicht geen verrassende keuze, vanuit de optiek van Microsoft. Deze opvallende beslissing van de Windows-maker gaf wel het startschot voor een jaar vol Windows 10-nieuws. De vraag is dan ook of het pc-besturingssysteem als bron van geruchten en nieuwtjes in 2019 überhaupt zal opdrogen.

2: Demografisch onderzoek via Street View

Het putten van gegevens uit het gedrag van gebruikers op internet, en al helemaal de bescherming hiervan is een gevoelig onderwerp in 2018, zeker met de invoering van de AVG (GDPR in het Engels). Niet voor niets haalt het nieuws rondom een Amerikaans onderzoek via Street View dan ook een hoge notering in deze lijst. Dat omstreden onderzoek trekt conclusies over politieke voorkeur, ras en inkomen op basis van gegevens die uit het straatbeeld zijn op te halen.

De link 'hoe meer pick-up trucks in het straatbeeld, hoe groter de kans dat de wijk een vooral Republikeinse voorkeur heeft' is dan wel een bevestiging van stereotypes, interessant is vooral de wijze waarop data uit verschillende databases met deze gegevens wordt gekruist om tot conclusies te komen. 

3: De duivelse AVG(-details)

De strenger wordende privacywetgeving die in mei 2018 inging, had ingrijpende gevolgen voor organisaties die gebruikers- of klantgegevens beheren. Zowel voor eigenaren als verwerkers van privacygevoelige data werd het in het eerste kwartaal echt de hoogste tijd zich in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) te verdiepen. Om ze daarbij op weg te helpen stelde DHPA, in samenwerking met adviesbureau ICTRecht, een vijftal factsheets samen. 

AG Connect nam ze door en pikte er 13 AVG-weetjes uit, waarvan het overgrote deel nog steeds relevant is voor professionals die nieuw zijn met de materie, of dagelijks rekening moeten houden met de verordening.

4: Topsalarissen startende hoogopgeleide IT'ers

Het geld klotst tegen de plinten bij startende hoogopgeleide IT'ers. Dit blijkt uit gegevens die zijn verzameld door de redactie van de Keuzegids Masters 2018, uitgegeven door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI). In de recent verschenen uitgave worden alle geaccrediteerde masteropleidingen van universiteiten per vakgebied met elkaar vergeleken.

In de top 3 van best verdienende starters na het afronden van een master staan maar liefst 2 IT-studies. AG Connect zocht op basis van de data die de redactie van de Keuzegids verzamelde uit welke IT-masters na afronding het hoogste salaris opleveren, hoe dat salaris zich verhoudt tot andere masters en hoe de arbeidsmarktkansen er de komende tijd uitzien voor pasafgestudeerde IT’ers met een masterdiploma op zak.

5: Vijf grote smartphone-bedreigingen

Mobiele apparaten zijn een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen. Spyware, ransomware, banking trojans – het is er allemaal al voor deze gemiddeld slecht beveiligde apparaatjes. Wat zijn volgens beveiligers ESET, Sophos, Kaspersky en Trend Micro nu de grootste gevaren waar een smartphone voor moet vrezen? AG Connect zocht begin 2018 uit waar gebruikers hun smartphone nog dit jaar voor moesten beveiligen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in