Overslaan en naar de inhoud gaan

Dikke 10 voor master nanoscience

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat samen met Maastricht bovenaan de lijst van algemene universiteiten waar de beste masters van ons land worden aangeboden. De Groningse master nanoscience krijgt de allerhoogste score van honderd punten.
© CCO / Pixabay
CCO / Pixabay

Dat staat in de Keuzegids Masters 2019, die vandaag is verschenen. Dit is een onafhankelijke vergelijkingsgids voor studenten die een studie willen kiezen, waarbij ruim 1200 masters zijn bekeken. De gids baseert het oordeel van masteropleidingen op basis van meningen van studenten (nationale studentenenquête) en de keuring van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Hierbij wordt onder andere gekeken naar faciliteiten, het oordeel van studenten over docenten en baankansen.

De topleiding Nanoscience scoorde het maximale aantal punten dat te behalen viel. De master educatie&communicatie bij mens- en maatschappijwetenschappen van de UvA wordt het slechtst beoordeeld met 24 punten.

Wageningen meest selectief

Uit de Keuzegids Masters 2019 blijkt verder dat Wageningen University & Research de meest selectieve universiteit van ons land is. Voor meer dan 70 procent van de Wageningse masters moet een student aan extra eisen voldoen om te worden toegelaten. De Erasmus Universiteit Rotterdam staat op de tweede plaats, met extra toelatingseisen voor 55 procent van de masters. De Universiteit Twente stelt de minste eisen. Met slechts 6 procent van de masters met extra toelatingseisen is de universiteit hekkensluiter.

Klein is fijn

Overigens zijn masteropleidingen met een 'selectief deurbeleid' doorgaans niet beter dan masters waar je meteen binnenkomt – mits je de juiste vooropleiding hebt gevolgd, meldt de gids. Kleinschalige opleidingen scoren wel beter dan grotere: masters met minder dan twintig eerstejaars studenten laten bovengemiddelde resultaten zien, terwijl masters met meer dan 200 eerstejaars juist minder hoge ogen gooien.

Grootverdieners

Bij geen enkele master staat een grote pot met goud te wachten na de studie, vertelt hoofdredacteur Bas Belleman van de Keuzegids vandaag in de Telegraaf. Studenten die medische masters hebben gevolgd zijn nog altijd de grootverdieners: tandartsen en artsen beginnen na de studie met een startsalaris van 3550 euro bruto, gevolgd door econometristen die 3450 euro binnenhalen.

Ook ICT’ers verdienen relatief goed. Wie culturele antropologie of kunst, cultuur en erfgoed heeft gestudeerd moet het met aanzienlijk minder doen: gemiddeld verdienen zij tussen de 1790 en 1960 euro per maand.

De Keuzegids verschijnt zowel op papier als online. De papieren editie kost 29,95 euro. Voor de webversie zijn er drie soorten licenties met verschillende prijskaartjes. AG Connect zet de komende tijd de beste en slechtste ICT-masters voor je op een rijtje.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in