Overslaan en naar de inhoud gaan

Dijkhoff wil vertrouwelijke meldplicht voor vitale sectoren

De vertrouwelijke meldplicht zou moeten gaan gelden voor organisaties binnen de volgende sectoren: elektriciteit, gas, kernenergie, drinkwater, telecom, transport (mainports Rotterdam en Schiphol), financiën en overheid (waaronder primaire waterkeringen). Deze sectoren zijn onderdeel van de vitale infrastructuur van Nederland. Uitval kan direct of indirect leiden tot maatschappelijke ontwrichting.
Klaas Dijkhoff
© Rijksoverheid/Arenda Oomen
Rijksoverheid/Arenda Oomen

Tijdige melding maakt een effectievere aanpak van dit soort incidenten mogelijk, met als doel maatschappelijke ontwrichting te voorkomen of te beperken. Dit staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) dat vandaag bij de Tweede Kamer is ingediend.

Waarschuwen en adviseren

Door vitale organisaties wettelijk te verplichten melding te maken van ICT-inbreuken, kan het NCSC -- , dat rechtstreeks onder het ministerie van Veiligheid en Justitie ressorteert -- risico's inschatten en hulp verlenen aan getroffen organisaties. Ook stelt het het NCSC in staat andere vitale organisaties te waarschuwen en te adviseren.

De meldplicht past volgens Dijkhoff in het bredere kader van de ingezette publiek-private samenwerking om cybersecurity binnen de (rijks)overheid en de vitale sectoren te bevorderen. Het vertrouwelijke karakter van de gemelde informatie over incidenten en kwetsbaarheden blijft gewaarborgd. Het wetsvoorstel voorziet in een goede balans. Het zorgt er enerzijds voor dat het NCSC zijn taken goed kan uitoefenen. Anderzijds houdt het bij de informatievoorziening aan (onder meer) het publiek over deze incidenten en kwetsbaarheden goed rekening met de belangen van de betrokken aanbieders.

Zie ook: Memorie van Toelichting Wet gegevensverwerking en meldplicht cybersecurity.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in