Overslaan en naar de inhoud gaan

Digitalisering schept schaarste op IT-arbeidsmarkt

Nederlandse bedrijven hebben te weinig aandacht voor het groeiende tekort aan digitale vaardigheden. Dit tekort drijft de tarieven van externe IT-professionals omhoog. Dat blijkt uit onderzoek van METRI in opdracht van FastFlex.

De digitalisering en weer aantrekkende economie zorgen ervoor dat de vraag naar nieuwe rollen en competenties stijgt.

Het tekort aan IT’ers is vergelijkbaar met de vraag van zo’n tien jaar geleden. Deze ontwikkeling zorgt voor een stijging van de vraag naar externe professionals. Door de schaarste op de markt kunnen zij hogere tarieven vragen. In vergelijking met eenzelfde onderzoek dat METRI in 2015 uitvoerde, is het gemiddelde inhuurtarief met 4 procent gestegen.

Forse stijging

Er is overigens nog wel verschil tussen functies wat betreft tariefstijgingen. Zo is de vraag naar junior functioneel applicatie beheerders zo groot dat zij hun tarieven de afgelopen twee jaar het sterkst zagen stijgen, met maar liefst 29 procent. Een reguliere functioneel applicatiebeheerder kon 9 procent meer vragen. Ook medior en senior DBA’s zagen hun tarieven met ruim 20 procent stijgen. Opvallend genoeg staat het tarief van junior developers al een paar jaar onder druk en profiteren ook projectmanagers en servicedeskmedewerkers niet van de stijgende tarieven.

Volgens recente cijfers van het CBS verwachten IT-ondernemers een goed eerste kwartaal over 2018, maar tekenen ze daarbij wel aan dat het tekort aan arbeidskrachten een belemmering voor groei kan vormen. Toch verwacht een derde van de IT-dienstverleners het komende kwartaal het personeelsbestand uit te breiden.

Meer vaste contracten

Die verwachting komt overeen met wat METRI in de markt ziet; er worden weer meer vaste contracten afgesloten en het aantal extern ingehuurde IT-professionals neemt af. Niet alleen zijn organisaties huiveriger geworden door de wet Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA), ze hopen bovendien gewild talent aan zich te binden. De uitdaging om dat talent te vinden wordt steeds groter. Drie kwart van de ondervraagden geeft aan dat de invulling van sommige specifieke functies lastiger is geworden.

Doe mee aan het salarisonderzoek van AG Connect

De tarieven van veel externe IT-professionals zijn het afgelopen jaar gestegen. Hoe staat het met de salarissen en arbeidsvoorwaarden van IT’ers in dienst? Vul de Salary Survey van AG Connect en Berenschot in en ontdek wat je waard bent!

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in