Overslaan en naar de inhoud gaan

Digitale ramkraak: hackers melken crypto-exchange

Hackers hebben zich vlak voor Kerstmis toegang weten te verschaffen tot Livecoin, een belangrijke Russische handelsbeurs voor cryptovaluta. Ze konden de wisselkoers manipuleren en wisten de waarde van cryptomunten op te drijven tot wel 15 maal de gangbare koers.
bitcoin
© CC0 Pixabay.com
CC0 Pixabay.com

Livecoin maakte op kerstavond bekend de controle over de eigen servers te zijn kwijtgeraakt. Er verscheen een melding op de eigen website waarin klanten werd gevraagd te stoppen met het gebruik van de dienstverlening. Livecoin zei gedeeltelijke de controle over de frontend te hebben, maar naast de servers waren ook de andere communicatiekanalen overgenomen door onbekenden. Volgens ZDNet ging het om een zeer zorgvuldig geplande actie waar mogelijk maanden aan voorbereiding aan vooraf zijn gegaan.

Als gevolg van de acties van de hackers steeg de koers van de Bitcoin op 24 december van de 'reguliere' 23.000 dollar naar 450.000 dollar. Ether ging van 600 naar 15.000 dollar en Ripple steeg van 0,27 dollar naar meer dan 17 dollar. Na het manipuleren van de wisselkoersen, verzilverden de hackers hun acties door de cryptovaluta uit te laten betalen. Livecoin zegt samen te werken met de politie om de zaak op te lossen.

De hack vond wel plaats onder verdachte omstandigheden. Critici - onder meer van het Veros Fundraising Platform-project - hadden een paar dagen eerder gewezen op het vermoeden van criminele acties van Livecoin zelf die al langer gaande zijn. De afgelopen drie jaar zouden de beursrobots van Livecoin de koersen steeds kunstmatig hebben gedrukt om vervolgens automatisch valuta van gebruikers tegen een lage prijs in te kopen. Daarmee zou in totaal ruim 800.000 dollar zijn verdiend.

 

Op de site van Livecoin werd voor gemiddeld 16 miljoen dollar per dag aan cryptovaluta verhandeld, direct via de website maar ook via API's die derden de mogelijkheid boden de diensten van Livecoin aan te roepen. Livecoin.net is actief sinds maart 2014.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in