Innovatie & Strategie

Wetenschap
zon vogels wolken

Digital twin helpt boer bij stikstofhuishouding

Digital Future Farm geeft inzicht in stikstofkringloop van een boerenbedrijf

© CC0 - Pexels.com InstaWalli
3 september 2020

Een visuele tweelingweergave van je akkerbouw- en/of melkveebedrijf die de bestaande stikstofkringloop op het bedrijf weergeeft. Die ook nog eens gebruikt wordt om te bepalen welke maatregelen men kan nemen om de stikstofkringloop zo veel mogelijk sluitend te maken. Blijft dit voorlopig een modern sprookje, of wordt het de nieuwe digitale werkelijkheid, vragen Thomas Been, Claudia Kamphuis, Frits van Evert, Jandirk Bulens, Ioannis Athanasiadis en Mariska van der Voort zich af.

De wens om fysieke objecten digitaal te kunnen manipuleren en te testen, heeft uiteindelijk geleid tot het ontstaan van digital twins. Deze worden ingezet om de realiteit te begrijpen, te beschrijven en te analyseren, maar ook om processen te volgen en op deze manier de toekomst en werking van objecten, of het effect van gebeurtenissen te voorspellen.

De afgelopen jaren heeft een sterke ontwikkeling plaatsgevonden van digital twins in domeinen als assemblage en onderhoud van voertuigen, automatisatie van productieprocessen, of processen in de voedingsindustrie en de gezondheidssector. Echter, dit zijn digital twins van ‘dode’ objecten.

De ontwikkeling van digital twins van levende objecten, zoals cellen, planten, dieren, mensen en ecosystemen, staat nog in de kinderschoenen. Het domein van Wageningen University & Research (WUR) is grotendeels gestoeld op deze levende objecten en systemen die te complex zijn om simpel, snel en geparametriseerd in rekenregels samen te vatten. Daarnaast zijn de data die bij deze levende objecten behoren, niet makkelijk te meten of te verzamelen. Vaak is de apparatuur duur, kunnen er niet gedurende een voldoende lange periode metingen worden verricht, en kost het vergaren van één dataset maanden – bijvoorbeeld de groeiperiode van een gewas – of zelfs jaren. Soms kunnen de gewenste data niet direct gemeten worden maar moeten ze worden afgeleid uit data die een link hebben met hetgeen we echt zouden willen meten. Deze factoren, samen met complexe (externe) factoren zoals bodem, water en atmosfeer, elk met directe invloed op het levende object, maken de ontwikkeling van een digital twin zowel een noodzaak als een uitdaging.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!