Overslaan en naar de inhoud gaan

Digitaal in kaart brengen rioolaansluitingen te duur

Dat meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aan minister Kamp van Economische Zaken. Hij had gemeenten om input gevraagd bij de voorgenomen wijziging van de Wet Informatie-Uitwisseling Ondergrondse Netten (WION). Die wet is ontwikkeld om het aantal incidenten als gevolg van graafschade te voorkomen.
Rioolaansluiting
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Grote inspanning
De VNG laat de VVD-minister weten achter de doelstelling van de wet te staan, namelijk het voorkomen van veiligheidsproblemen en maatschappelijke kosten met zich mee. Maar de koepelorganisatie vindt het ongewenst dat de huisaansluitingen van rioleringen daar onderdeel van gaan uitmaken.

De ligging van huisaansluitingen van rioleringen is veelal niet bekend op het niveau van nauwkeurigheid waar de WION nu om vraagt. Om aan de voorgestelde wettelijke verplichting te voldoen zouden gemeenten een grote inspanning moeten leveren. ‘De kosten voor het digitaal in kaart brengen van huisaansluitingen zijn door gemeenten geraamd op een bedrag dat kan oplopen tot 1 miljard euro’, aldus de VNG. ‘Deze kosten zijn disproportioneel; ze wegen niet op tegen de zeer beperkte baten van vermeden graafschade.’

Nieuwbouw
De VNG baseert zich op een onderzoek van het Economisch Instituut voor het Midden en kleinbedrijf (EIM). In een nulmeting in 2007 heeft het EIM vastgesteld dat het aantal schades hieraan minder dan één per jaar per gemeente betreft. ‘Schades die bovendien in de regel eenvoudig en snel te repareren zijn en geen leveringsonderbreking betekenen’, aldus de VNG.

De koepelorganisatie wil op het onderdeel rioolaansluitingen vrijstelling van de minister. Wel vindt de VNG het redelijk om vanaf nu bij alle renovaties en nieuwbouw de liggingsgegevens van die huisaansluitingen digitaal vast te leggen, zodat op termijn een steeds vollediger digitale vastlegging en uitwisselbaarheid bij graafmeldingen ontstaat. Een nieuwe vrijstelling voor alle typen huisaansluitingen van alle nutsvoorzieningen is wat de VNG betreft niet aan de orde. ‘Zo is voor gas evident dat de huisaansluitingen hiervan zo snel mogelijk digitaal in beeld moeten zijn.’

Overgenomen van Binnenlands Bestuur.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in