Overslaan en naar de inhoud gaan

Dieselgate-schadeclaims gaan richting VW-top

Volkswagen onderzoekt of het schadeclaims kan indienen bij voormalig topman Martin Winterkorn, voor zijn rol bij het dieselschandaal. Dat bevestigde een woordvoerder van het autobedrijf. Topmanagement wordt dus mogelijk meer verantwoordelijk gehouden.
VW diesel
© Volkswagen
Volkswagen

Volkswagen is in het najaar van 2015 in opspraak geraakt toen bleek dat het jarenlang vals had gespeeld bij toelatingstests voor dieselmotoren. Die waren voorzien van specifiek gemaakte software waardoor auto's in laboratoriumtests veel schoner uit de bus kwamen dan ze bij normaal gebruik op de openbare weg zijn. Kort nadat het dieselschandaal aan het licht kwam, stapte Winterkorn op als baas van de Duitse automaker.

Tientallen miljoenen verdiend

Het onderzoek of het indienen van claims mogelijk is bij de 70-jarige Winterkorn wordt al enige tijd onderzocht, aldus een zegsman van Volkswagen. Dit eigen onderzoek wordt onafhankelijk van de autoriteiten uitgevoerd. Die hebben nog zaken lopen rondom de affaire met sjoemelsoftware, die ook wel dieselgate wordt genoemd. De gevallen VW-topman heeft tientallen miljoenen verdiend bij het autoconcern. Volgens kenners in Duitse media loopt hij kans om zijn vermogen nu te verliezen.

Afgelopen week is Winterkorn in de Verenigde Staten al aangeklaagd vanwege zijn rol in de affaire. Hij wordt daar beschuldigd van samenzwering en het overtreden van milieuregels. De affaire zelf heeft al geleid tot de nodige boetes en schikkingen, waar bij elkaar vele miljarden mee gemoeid zijn. In de Verenigde Staten werden eerder al enkele voormalige medewerkers van Volkswagen tot gevangenisstraffen veroordeeld. Ook lopen talloze schadeclaims tegen het bedrijf. De Amerikaanse aanklacht tegen Winterkorn is uniek te noemen; voorheen zijn bij soortgelijke schandalen in de VS de hoogste managers vrijuit gegaan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in