Overslaan en naar de inhoud gaan

Diabeteszorg wisselt e-gegevens uit

Zeven zorgpartijen hebben gisteren het manifest ‘Elektronische gegevensuitwisseling voor de diabeteszorg’ ondertekend.
Maatschappij
Shutterstock
Shutterstock

De Nederlandse Diabetes Federatie (NDF), patiëntenkoepel NPCF, Zorgverzekeraars Nederland (ZN), huisartsencoöperatie PreventZorg, IZIT (het programma Innovatie van Zorg door ICT in de regio Twente), het Nationaal ICT Instituut in de Zorg (Nictiz) en minister Ab Klink bevestigen in de verklaring hun intentie om samen de noodzakelijke inspanning te leveren waarmee binnen vijf jaar beproefde technische standaarden een feit zijn. “Vijf jaar lijkt ver weg, maar het de bedoeling dat binnen die termijn het gebruik van het e-diabetesdossier ook beproefd is. Geen sinecure met zo’n complexe materie en zoveel betrokken partijen”, licht Nictiz-directeur Gert-Jan van Boven toe.
De standaarden worden ontwikkeld binnen het programma e-Diabetes, waarvan de eerste resultaten dit jaar gerealiseerd worden. Zorgaanbieders zijn zelf verantwoordelijk voor de invoering van de toepassing. Opmerkelijk is dat twee belangrijke artsenkoepels, NHG en KNMG en apothekerskoepel KNMP het manifest niet ondertekend hebben. Van Boven betreurt dit. “We hebben geprobeerd om ze erbij te betrekken, maar ze hebben uiteindelijk niet getekend om een signaal af te kunnen geven.” KNMG uitte onlangs haar onvrede over het trage tempo van de invoering van het landelijk EPD. Bovendien moeten regionale ontwikkelingen en systemen voorrang krijgen boven landelijke, vindt de artsenorganisatie.
Van Boven begrijpt niet waar de kritiek vandaan komt. “We vliegen alles ook regionaal aan. Eerst wordt alles op kleine schaal getest, pas als alles goed werkt wordt er opgeschaald.” Hij benadrukt het belang van landelijke uitwisseling. “Uiteindelijk is dit een must, zeker in spoedgevallen, bijvoorbeeld als een patiënt buiten bewustzijn ergens wordt binnengebracht. Bovendien moeten medische dossiers altijd en overal compleet zijn en goed beveiligd. Het mag geen lappendeken worden van allerlei verschillende regionale systemen die aan elkaar geknoopt worden.”
/e.schop@sdu.nl

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in