Development

Software-ontwikkeling
Internet of Things

Deze software controleert alle IoT-apparatuur

Het Europees project VINICITY presenteert een platform dat de beperkingen in data-uitwisseling tussen IoT-apparatuur oplost en de gebruiker de controle geeft.

11 april 2017

Het Europees project VINICITY presenteert een platform dat de beperkingen in data-uitwisseling tussen IoT-apparatuur oplost en de gebruiker de controle geeft.

De initiatieven rond Internet of Things (IoT) nemen een hoge vlucht. Toch zijn het vrijwel allemaal silo's waartussen geen communicatie mogelijk is. Standaarden ontbreken nog, dus lost een soort middelware-laag het ontstane probleem op.

VINICITY is het Europees onderzoeksprogramma waarbinnen de verbindende softwarelaag de afgelopen jaar is ontwikkeld. De Europese Unie stak er 7,5 miljoen euro in.

De software vormt een verbindende laag tussen apparatuur in een groot aantal toepassingsgebieden, van domotica tot industriële sensorsystemen tot medische apparatuur.

Over twee weken presenteren twee onderzoekers van de universiteit van Kaiserslautern de toepassing op de Hannover Messe. Volgens eigen zeggen kan hiermee een hele reeks apparaten met elkaar gegevens uitwisselen,ongeacht hun producent. Bovendien heeft de software een gebruiksvriendelijke interface die gebruikers in staat stelt zelf te bepalen welke apparatuur hun gegevens mogen delen.

Router thuis kan de middleware hosten

Volgens de onderzoekers is de software onafhankelijk van de hardware en maakt de koppelingen in de cloud. Zij hebben bedacht dat bijvoorbeeld de Internet routers,

VINICITY

die doorgaans toch al in veel huishoudens staan opgesteld, de rol kunnen vervullen als spin in het IoT-web in huis. De apparatuur hoeft dan alleen te worden geregistreerd, zegt Christopher Heinz, een van de onderzoekers. Bij het VINICITY-project zijn partners uit 16 landen actief.

Het doel van het project is te komen tot virtuele buurtschappen (virtual neighbourhoods), een bottom-up ecosysteem van gedecentraliseerde interoperabiliteit. Gebruikers kunnen de toegang tot hun slimme objecten delen zonder de controle daarover te verliezen. Het VINICITY-platform verlost gebruikers van de vendor-lockin die nu nog dagelijkse praktijk is in IoT-ecosystemen.

Veel meer te verwachten

De software die de onderzoekers op de Hannover Messe presenteren, is overigens pas de eerste stap. Het is het resultaat van ruim één jaar werk, terwijl het programma nog tot 1 januari 2020 doorloopt. Tijdens de expositie demonstreren Christopher Heinz en Johannes Kölsch toepassingen van VINICITY in de domeinen energie, mobiliteit, e-Health, en gebouwenautomatisering.

 

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
1
Reacties
Anoniem 19 april 2017 16:30
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.