Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze smartphones kunnen bellen en sms'en over wifi

KPN introduceerde vorige week 'bellen en sms'en over wifi' als mogelijkheid om toch van 4G gebruik te maken wanneer de dekking van het mobiele netwerk tekort schiet, maar er wel een goed wifi-net beschikbaar is. VodafoneZiggo introduceerde het bellen over wifi al twee geleden. Nog niet alle toestellen kunnen er gebruik van maken. Lees welke smartphones wel en waarom.
Oudere met smartphone
© Unsplash
Unsplash

KPN heeft er twee jaar over gedaan na de eerste aankondiging om het 'Bellen en sms'en over wifi' daadwerkelijk als dienst aan abonnees aan te bieden. "Het heeft langer geduurd dan we van te voren hadden voorzien, temeer dit technisch best ingewikkeld is en we dit komt pas wilden introduceren wanneer het zou voldoen aan onze hoge kwaliteitseisen", verklaart KPN-woordvoerder Stijn Wesselink.

Moderne isolatie weert 4G-signaal

De dienst kan een uitkomst zijn op plekken waar de indoor dekking van het 4G-netwerk onvoldoende is. Die situatie doet zich bijvoorbeeld voor in moderne huizen en kantoorgebouwen waar het signaal wordt tegengehouden door isolerende folie in de ramen. Die folie bevat metaal waardoor effectief een kooi van Faraday ontstaat. Binnen het gebouw is vaak wel een goede wifi-dekking.

Bellen en sms'en kan ook in landelijke gebieden van pas komen waar de vaste internetverbinding goed is maar de dekking van het mobiele netwerk matig.

Deze toestellen kunnen bij KPN bellen en sms'en over wifi

Samsung

Galaxy A6 Dual-SIM (SM-A600FN - DS)
Galaxy A7 Dual-SIM (SM-A750FN)
Galaxy A8 (SM-A530F)
Galaxy J6 Dual-SIM (SM-J600FN - DS)
Galaxy Note 9 Dual-SIM (SM-N960F)
Galaxy S8 (SM-G950F)
Galaxy S8+ (SM-G955F)
Galaxy S9 (SM-G960F)
Galaxy S9+ (SM-G965F)

Apple

iPhones met iOS 12.1 (mogelijk op iPhone 6 en hoger)

KPN heeft de dienst ontwikkeld en getest in nauwe samenwerking met Samsung. Het toestel gebruikt het lokale wifi-IP-adres om een tunnel op te zetten naar het KPN mobile core netwerk. Via deze tunnel krijgt de “bellen applicatie” die op de telefoon draait het zelfde IP adres aangeboden als gebruikt wordt wanneer het toestel aan het mobiele 4G netwerk is aangesloten. Zo kan de handover van wifi naar 4G of andersom vrijwel naadloos verlopen.

Ook andere Android-toestellen

Het toestel moet daarvoor wel geschikt zijn (zie kader). Het toestel moet de VoLTE (Voice over LTE)-software ondersteunen. Bovendien moet KPN deze dienst aan het toestel toewijzen. Prepaid-abonnees kunnen de dient bijvoorbeeld nog niet gebruiken. KPN verwacht dat naast de Samsung- en Apple-toestellen de ondersteuning op andere Android-toestellen op termijn volgt. De toestelleverancier in samenwerking moet daarvoor samen met KPN de VoWifi-software op de telefoon vrijgeven.

Bij VodafoneZiggo meer toestellen geschikt

VodafoneZiggo startte in november 2016 al met het geleidelijk beschikbaar maken van bellen over 4G en bellen over wifi.

Op geschikte Samsung-toestellen is 'Bellen en sms'en over wifi' standaard geactiveerd. Abonnees met een iPhone moeten de dienst zelf activeren. KPN heeft daarvoor een stappenplan op zijn site gepubliceerd. daarin staat ook beschreven hoe de dienst kan worden gedeactiveerd als een abonnee dat wil.

Naast de telefoons die KPN geschikt heeft gemaakt voor de dienstverlening (zie kader hierboven) kun je bij VodafoneZiggo ook met de volgende toestellen gebruik maken van bellen en sms'en via Wifi:

Alcatel A3 / U5 Apple iPhone 5S & 5C Huawei Mate 10 Pro Huawei P Smart 2018 Huawei P10 (ook de Plus en Lite) Huawei P20 (ook Pro en Lite) Nokia 7 Plus & 7.1 Samsung A3 & A5 (2016 en 2017) Samsung J3 2017 / J5 (2017) Samsung J4+ Samsung Note 8 Samsung Xcover 4
   



 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in