Innovatie & Strategie

Infrastructuur
FCC Pai

Democraten VS willen netneutraliteit terug

De Democratische partij in de VS wil internet redden.

FCC-voorzitter Ajit Pai © FCC
5 maart 2019

De Democratische partij in de VS wil internet redden.

Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden komen met een wetsvoorstel om netneutraliteit weer in te voeren in de Verenigde Staten. De Save the Internet Act moet de eind 2017 afgeschafte neutraliteitsregels voor internetaanbieders en netwerkbedrijven weer terugbrengen. Telecomtoezichthouder FCC heeft onder Republikeinse leiding breedband internettoegang juist 'vrijgemaakt' voor commerciële belangen.

Het wetsvoorstel om netneutraliteit weer in te voeren, wordt morgen (woensdag 6 maart) ingediend. Dit heeft House Speaker Nancy Pelosi aangekondigd in een brief aan haar collega-Democraten. De politica heeft daarbij nog geen details vrijgegeven over de inhoud van dat voorstel, schrijft techblog Gizmodo. De verwachting is dat de crux van het voorstel is dat internettoegang weer wordt geschaard onder de noemer 'telecomdienst' zoals bepaald in Title II van de Amerikaanse Communications Act.

Onder Obama ingevoerd

Daarmee wordt het netwerkbedrijven en internetproviders weer verboden om bepaalde soorten internetverkeer voor te trekken of juist af te knijpen. Aanbieders van internettoegang maar ook zogeheten backbone providers moeten dan verkeersstromen op hun netwerken neutraal behandelen. Dit is in 2015 onder de regering Obama zo bepaald maar in 2017 onder Trump teruggedraaid.

Het herstel van de classificatie van internetaanbieders als algemene communicatieverzorgers (zogeheten common carriers) betekent ook dat toezicht op het naleven van netneutraliteit weer een taak wordt van telecomtoezichthouder FCC (de Federal Communication Commission). Dat Amerikaanse overheidsorgaan heeft juist onder leiding van voorzitter Ajit Pai, sinds 2012 FFC-lid en daarvoor jurist bij telecomaanbieder Verizon, de wettelijk verplichte netneutraliteit afgeschaft.

Regulering versus marktwerking

De redenatie van de door president Trump benoemde FCC-voorzitter is dat het bedrijfsleven door vrije marktwerking prima in staat is om goede afhandeling van internetverkeer te verzorgen. Verder zou volgens Pai wettelijk verplichte netneutraliteit juist innovatie en investeringen in netwerken belemmeren. De huidige vijfjarige ambtstermijn van de FCC-voorzitter loopt nog tot oktober 2022. Over de procedure rond de afschaffing van netneutraliteit leeft nog verdenking van manipulatie (middels nepfeedback) en moedwillige nalatigheid door de FCC.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.