Overslaan en naar de inhoud gaan

Dell profiteert amper van opleving op pc-markt in derde kwartaal

De pc-fabrikant uit Texas rapporteerde een nettowinst van 337 miljoen dollar. Vorig jaar bedroeg de winst over het derde kwartaal nog 727 miljoen dollar. De brutomarge daalde van jaar op jaar van 18,8 naar 17,3 procent als gevolg van dalende verkoopprijzen en stijgende inkoopkosten van onderdelen.
IT-leveranciers als HP, Cisco en IBM kwamen de afgelopen weken wel met gunstige financiële cijfers naar buiten.
Business
Shutterstock
Shutterstock

HP bijvoorbeeld moest weliswaar een omzetdaling met 8 procent (half zo sterk als bij Dell) naar 30,8 miljard dollar incasseren, maar de nettowinst steeg met 14 procent tot 2,41 miljard dollar.
Ondanks de neergaande lijn in de eigen cijfers rept Dell van ‘solide vooruitgang’ en bespeurt het bedrijf een ‘aanhoudende verbetering aan de vraagzijde’. Chief financial officer (CFO) Brian Gladden schrijft het achterblijven van Dell bij zijn concurrenten deels toe aan het feit dat zijn bedrijf sterker afhankelijk is van de zakelijke markt, waar het herstel niet zo snel verloopt als met de verkoop aan consumenten.
De verkoop van Dell aan grote ondernemingen kelderde vergeleken met vorig jaar met 23 procent naar 3,4 miljard dollar. Hierover behaalde Dell een operationele winst van 174 miljoen dollar.
Kleine en middelgrote bedrijven leverden 3 miljard dollar aan omzet op, 19 procent minder dan een jaar eerder. De operationele winst in het mkb-segment bedroeg 282 miljoen dollar.
De overheid nam voor 3,7 miljard dollar aan producten af, een daling van 7 procent. De operationele winst op overheidsleveringen was 352 miljoen dollar.
De verkoop aan consumenten kromp met 10 procent naar 2,8 miljard dollar. Op de verkoop van pc’s aan consumenten behaalt Dell een operationele winst van slechts 10 miljoen dollar.
Dell heeft volgens financieel directeur Gladden hier en daar met opzet omzet laten liggen om de winst op peil te houden, maar dat laatste is gezien de halvering van de winst niet echt gelukt. Gladden zei dat Dell bepaalde contracten voor levering van pc’s aan de detailhandel heeft geweigerd “omdat de marges voor ons niet acceptabel waren”.
Uit cijfers van marktonderzoeker IDC blijkt dat Dell in het derde kwartaal 8 procent minder pc’s verkocht. Alle andere leveranciers in de top 5 zagen hun afzet in het derde kwartaal juist groeien, variërend van 7 procent groei (Toshiba) tot 26 procent (Acer). Als geheel groeide de pc-markt volgens IDC met 2,3 procent.
Ter compensatie van de terugval bij de pc-verkoop tracht Dell wel nieuwe markten aan te boren, bijvoorbeeld met de introductie van smartphones in China en Brazilië. Volgend jaar moeten de mobieltjes ook in de VS op de markt komen.
Afgelopen kwartaal was 23 procent van de omzet afkomstig van desktop-pc’s, 32 procent van notebooks, 12 procent van servers en netwerkapparatuur en 4 procent van opslagsystemen. Software en randapparatuur waren goed voor 19 procent en diensten voor 10 procent.
Het aandeel van dienstverlening in de totale omzet schommelt al jaren tussen 9 en 10 procent. Dell probeert zich nu sterker te profileren met lucratieve dienstverlening door de overname voor 3,9 miljard dollar van Perot Systems, die begin november is afgerond. Het aandeel van services in de omzet van Dell schommelt al jaren tussen 9 en 10 procent.
Bij concurrenten als HP en IBM ligt het aandeel van services aanzienlijk hoger. Bij HP vormde dienstverlening in het afgelopen (vierde) kwartaal van het boekjaar 29 procent van de totale omzet van 30,8 miljard dollar. Bij IBM was technische en zakelijke dienstverlening in zijn derde kwartaal zelfs goed voor 58 procent van de omzet van 23,6 miljard dollar.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in